3 recepta za božićne slastice
Ma koliko vi voljeli kolačiće koje jedete svake godine, možda je vrijeme da se razbije monotonija i isproba neki recept iz bijelog svijeta, pa evo tri takva
Božićni kolači tradicionalno se rade onako kako su nam to radile mame i bake... a možda ipak ne ove godine?
Ma koliko vi voljeli kolačiće koje jedete svake godine, možda je vrijeme da se razbije monotonija i isproba neki recept iz bijelog svijeta, pa evo tri takva:
Kolačići od đumbira
Svaka obitelj ima svoj recept za cookiese od đumbira koji ne smiju nedostajati na tradicionalnom američkom božićnom stolu.
Sastojci
velika žlica naribanog đumbira
75 g maslaca
120 g šećera, pakiranje vanilin šećera
1 jaje
2 žlice mlijeka
275 g brašna
1 žlica praška za pecivo.
Priprema
Đumbir naribati na sitne trakice i pomiješati ga s maslacem, šećerom, vanilin šećerom, jajem i mlijekom. Potom dodati brašno i prašak za pecivo te razvaljati tijesto (4-5 mm) i izrezati oblike po želji (najčešće krugove promjera 3-4 cm). Peći 12 minuta na 175 stupnjeva.
Lješnjak trokuti
Austrijanci se vole držati tradicije, a Božić bez trokuta od lješnjaka je gotovo nezamisliv.
Sastojci za tijesto
225 g brašna
mala žlica praška za pecivo
100 g šećera, pakiranje vanilin šećera
jedno jaje, žlica vode
100 g omekšalog maslaca.
Sastojci gornji sloj
150 g maslaca
150 g šećera
2 pakiranja vanilin šećera
3 žlice vode
100 g mljevenih lješnjaka
200 g listića lješnjaka
3 žlice pekmeza od marelica
Preljev
100 g čokolade.
Priprema
Zamijesiti sve sastojke za tijesto te ga izvaljati u više duguljastih oblika i položiti na lim za pečenje. Ravnomjerno premazati pekmezom. Redom izmiksati navedene sastojke za gornji sloj i odložiti na 10 minuta te rasporediti po tijestu s pekmezom. Peći 25 minuta 180 na stupnjeva. Ostaviti da se ohladi 20-tak minuta i izrezati trokute (veličine 8x8 cm). Vrhove trokuta namočiti u otopljenu čokoladu.
Španjolski kruh
Ne radi se, kao što ime kaže, o kruhu nego finom, laganom kolaču s okusom badema.
Sastojci
125 g brašna
125 g maslaca
pakiranje vanilin šećera
prstohvat soli, žutanjak
žlica bijelog vina
žlica slatkog vrhnja
2 bjelanjka
100 g šećera u prahu
50 g grubo mljevenih badema.
Priprema
Pomiješati brašno, maslac, vanilin šećer, sol, žutanjak, bijelo vino i vrhnje te ostaviti da odstoji 60 minuta. Bjelanjke istući u snijeg i polako dodavati šećer u prahu, a potom i bademe. Razvaljati tijesto i ravnomjerno premazati smjesom od bjelanjka, šećera i badema. Izrezati 3x5 centimetra velike pravokutnike. Peći 17 minuta na 200 stupnjeva.
Novi komentar