« Muškarci
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
odgoda umiranja

20 minuta šetnje smanjuje stopu smrtnosti

Umjerena tjelesna aktivnost i redovito vježbanje neće vas spasiti od starenja, ali će vam poboljšati kvalitetu življenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

zdravlje

,

produljenje života

,

šetnja

,

stopa smrtnosti

Uspoređivanjem stope smrtnosti muškaraca u dobi između 70 i 92 godine različite tjelesne konstitucije i forme, istraživači su otkrili da svakodnevna 20-minutna šetnja smanjuje tu stopu za 10 posto.

Testiranja su pokazala da na sto muškaraca iz skupine s lošijom tjelesnom formom koji su umrli, njih 74 je umrlo u skupini s boljom tjelesnom formom, a 46 u skupini sa sjajnom tjelesnom formom. Odnosi su jasni.

„Iako su starenje i umiranje neizbježni, stopa i jednog i drugog može biti smanjena jednostavnim održavanjem tjelesno aktivnog životnog stila u bilo kojoj dobi", rekao je dr. Peter Kokkinos iz Veteranskog medicinskog centra iz Washingtona, odnosno Palo Altoa.

„Iako ne mogu garantirati da će redovito vježbanje dodati godine vašem životu, poprilično sam uvjeren da će dodati života vašim godinama. Ipak, važno je naglasiti umjerenost", citira ga Telegraph. Kokkinos savjetuje da tjelesnu aktivnost i vježbanje treba započeti polako i postepeno.

Istraživanje je predstavljeno na Kongresu Europskog udruženja kardiologa u Barceloni.
13.12.2009. 10:46:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh