« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ODLUČITE

10 savjeta za nabavku kućnog ljubimca

Kako biste izbjegli moguće pogreške, otkrivamo vam nekoliko stvari o kojima trebate razmišljati prije no što se odlučite kupiti kućnog ljubimca

Kućne ljubimce ne uzima se olako
Kućne ljubimce ne uzima se olako (Arhiva)
Više o

kućni ljubimci

,

savjeti

Kućni ljubimci donose manje stresa, vedriji i duži život i stalnu zabavu, no ponekad mogu postati i noćna mora vlasniku koji se zaletio bez puno razmišljanja u tu avanturu.

Kako biste izbjegli moguće pogreške, otkrivamo vam nekoliko stvari o kojima trebate razmišljati prije no što se odlučite kupiti kućnog ljubimca, prenosti HRT.

1. Ne kupujte impulzivno

Nemojte kupiti ili usvojiti kućnog ljubimca iz hira ili kao rezultat trenutačnog poriva. Učinite to planski, nakon dubljeg promišljanja. Kupnja kućnog ljubimca u pet-shopu zato što izgleda tako slatko nije najbolji način da svojoj obitelji pridružite još jednog člana. Ponekad naše želje ne odgovaraju našim mogućnostima ili potrebama. Prije odabira kućnoga ljubimca posavjetujte se sa svim članovima obitelji. Nikako nemojte biti impulzivni.

2. Informirajte se

Dajte si vremena da dobro proučite vrstu kućnoga ljubimca kojega želite nabaviti. Dućani za kućne ljubimce vjerojatno nisu najbolje mjesto za to jer im je cilj prodati vam ljubimca. Knjige su bolji izvor informacija, iako su njihovi autori često pristrani - nitko ne piše knjigu o nekoj vrsti životinja ako nije duboko vezan uz tu vrstu. Zato su mane te vrste često u takvim knjigama zanemarene. Ne zaboravite da će novi ljubimac promijeniti strukturu vaše obitelji pa treba biti prihvatljiv za sve članove. Ako razmišljate o kupnji psa, informirajte se o posebnim svojstvima pasmina. Psi različitih pasmina su različiti po svojim osobnostima, karakteristikama i potrebama jednako kao i ljudi.

3. Posjetite društva za zaštitu životinja i azile za napuštene životinje

Odvojite vrijeme za posjet lokalnom društvu za zaštitu životinja ili azilu za napuštene životinje. Pokušajte provesti neko vrijeme nasamo s određenim vrstama kućnih ljubimaca koje tamo nađete te otkrijte kako se ponašaju u osobnom kontaktu s vama, a ne kako se ponašaju u grupi s ostalim životinjama. Sastavite listu pozitivnih i negativnih karakteristika određene vrste.

4. Kućni ljubimac mora se uklopiti u vaš životni stil

Jeste li noćna ptica ili jutarnji tip? Neki kućni ljubimci provode veći dio dana spavajući i najaktivniji su noću. Hoće li vam to odgovarati? Radite li prekovremeno? Neki ljubimci ne podnose samoću i mogu postati depresivni ako ih satima ostavljate same u stanu. Drugima, primjerice mačkama, samoća uopće ne smeta. Imate li djecu? Jesu li oni dovoljno zreli da ne bude prijetnja ljubimcu kojeg ste izabrali? Ili obrnuto? Ako putujete puno, tko će se brinuti za kućne ljubimce dok ste na putu?

5. Kućni ljubimac se mora uklopiti u vaš dom

Koliko slobodnog prostora imate? Imate li dvorište? Je li ograđeno? Kako će vaši susjedi reagirati na vašeg novog ljubimca? Ako živite u iznajmljenom prostoru, što će vaš stanodavac misliti o vašem ljubimcu?

6. Odlučuje zašto želite kućnog ljubimca

Hoće li taj ljubimac biti nadomjestak za dijete? Ne morate se sramiti to priznati. Ali u tom slučaju trebali bi ste se odlučiti za psa ili neobično srdačnu mačku. Neka od malih pasmina mogla bi biti idealna za vas. Vaša osobnost vrlo je važna prilikom odabira kućnoga ljubimca. Želite li kućnog ljubimca koji je neovisan i zahtijeva malo kontakta ili ste u potrazi za prijeteljem punim energije s kojim možete trčati ili igrati frizbi? Mačkoljupci se jako razlikuju od pasoljubaca. Ako im date pogrešnu vrstu ljubimca, teško ćete se povezati sa njime. Jeste li ikada primijetili da, s vremenom, kućni ljubimci i njihovi vlasnici počinju sličiti jedni na druge? Razmislite o razlozima zašto želite novoga ljubimca. Želite li se igrati s njim i razmaziti ga? Ako je tako, vodezemci illi kornjače nisu pravi ljubimci za vas. Želite li ga naučiti trikove te komunicirati s njim? Pas ili mačka pravi su izbor za vas. Mnoge obitelji žele kupiti ljubimca koji bi bio društvo njihovoj djeci. To je izvrsna ideja. No kupiti ljubimca kako bi se vaše dijete naučulo odgovornosti, baš i nije najpametniji plan.

7. Odlučite je li sada pravi trenutak u vašem životu za nabavku ljubimca

Iskreno si priznajte je li sada pravo vrijeme u vašem životu za nabavku kućnoga ljubimca. Ako već imate druge kućne ljubimce, razmislite hoće li se oni slagati s pridošlicom. U kakvim ste odnosima s ostalim ukućanima? U kakvom je stanju vaše zdravlje? Sve su to faktori o kojima morate misliti prije odluke o nabavci kućnoga ljubimca.

8. Informirajte se o očekivanoj dužini života željenoga kućnoga ljubimca

Ne žive svi kućni ljubimci jednako dugo. Prosječna životna dob pasa i mačaka je  12-16 godina, a neki žive i dulje od toga. Kornjače i ribice imaju neodređeni životni vijek. Male papige žive 8 do 14 godina, veće od 35 do 60 godina. Glodavci žive do dvije godine.

9. Otkrijte možete li ispuniti sve potrebe željenog ljubimca

Istražite koliko skrbi željeni kućni ljubimac treba. Imate li dovoljno vremena kako bi ga pravilno hranili i čistili za njim? Mnogi ljubimci postaju nesretni ako nemaju dovoljno kontakta s vlasnikom, a to može dovesti do brojnih nepoželjnih ponašanja vašega ljubimca.

10. Zbrojite sve troškove

Osim početnog troška za kupnju kućnog ljubimca, tu je još i kupnja sve potrebne opreme - igračaka, posuda za hranu i piće, transportera... Pravilna prehrana kućnih ljubimaca nije jeftina, veterinarska skrb još manje. Možete li podnijeti sve te troškove?

Ako ste na većinu naših pitanja iskreno odgovorili sami sebi te pažljivo razmotrili sve moguće i nemoguće posljedice dovođenja novoga člana u obitelj, spremni ste za nabavku najboljeg kućnog ljubimca kojega možete poželjeti. Na vama je samo da mu budete najbolji mogući vlasnik. I prijatelj.

13.09.2016. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh