« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Vježbati treba početi što ranije

Vježbanje treba postati sastavni dio života od malih nogu, pogotovo kod djevojčica koje će blagodati vježbanja osjetiti u kasnijoj životnoj dobi

Što ranije, to bolje
Što ranije, to bolje (Shutterstock)
Više o

osteoporoza

,

vježbanje

,

koštana masa

Vježbanje je nužno za dobru formu, no jednako tako i za jednu stvar izuzetno važnu za žene - gustoću koštane mase u kasnijim godinama, pokazalo je švedsko istraživanje u kojem se jasno dokazala veza između vježbanja i bitno smanjenog rizika za osteoporozu.

Nakon dobivenih rezultata znanstvenici pozivaju adolescente da s jačanjem mišićne mase započnu što ranije, od malih nogu. Rezultate istraživanja bilježili su sedam godina, a proveli su ga u četiri osnovne škole na 261 učeniku i učenici u dobi od šest do devet godina. Mjerili su učinak dodatne tjelovježbe na gustoću koštane mase.

Vježbe su u tjedan dana trajale tri i pol sata, što je dulje u odnosu na uobičajenih sat vremena. Istraživanje su fokusirali na gustoću koštane mase, strukturu i izdržljivost potkoljenične kosti ili tibije.

Ustanovili su da je kod adolescenatica koje su prakticirale umjerenu do pojačanu tjelesnu aktivnost, poput gimnastike, košarke tibija bila snažnija za 6,9%, koštana masa gušća za 2,5%, a distribucija koštane mase podjednaka u cijeloj potkoljeničnoj kosti, bez obzira na dob djevojčica i njihovu tjelesnu masu.

Kod dječaka nisu uočeni isti rezultati. Naviknuti na pojačanu i češću sportsku aktivnost od djevojčica, koju su prakticirali i prije sudjelovanja u istraživanju, kod njih nije došlo do značajnije promjene u gustoći koštane mase.

Pokazat će se da je za djevojčice pojačana tjelesna aktivnost u predadolescentskoj dobi vrlo važna jer kosti s godinama postaju krhkije, osobito u razdoblju menopauze, kada se kod mnogih žena razvija osteoporoza zbog koje su kosti podložnije lomovima.

Švedski pedijatri djeci u pubertetu preporučili su sat vremena tjelesne aktivnosti dnevno uz uzimanje dostatne količine vitamina D koji povećava apsorpciju kalcija i fosfora iz crijeva, promičući normalno obnavljanje i mineralizaciju kostiju, osobito tijekom zimskih mjeseci.

13.09.2016. 18:17:13
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Maja
    01.10.2016. 19:39
    Dobro je također kupiti neki kvalitetan dodatak prehrani
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh