« Život
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
ZANIMA VAS?

10 načina kako konstruktivno iskoristiti pauzu na poslu

Pauza se u Hrvata koristi obično na dva načina - ili se ide van iz ureda na klopu ili kavu, a u drugoj inačici stiže dostava klope i surfa se za vlastiti gušt ... ili nadoknađuje zaostatke - oboje je KRIVO!

Pauza se ne iskorištava ovako
Pauza se ne iskorištava ovako (Arhiva)
Više o

posao

,

pauza

,

pauza za ručak

Pauza za gablec/ručak na poslu obično se koristi na par načina koji ne samo da nisu učinkoviti, već su i štetni za zdravlje - kako fizičko, tako i psihičko. Ako želite napraviti promjenu na bolje, nije loše poslušati savjete stručnjaka za komunikaciju koji tvrdi da je najgora stvar - jesti ručak za radnim stolom.

Umjesto toga, on predlaže deset stvari koje trebate raditi kako bi bili uspješni, temeljem svojeg dugogodišnjeg proučavanja navika uspješnih ljudi.

Planirajte ručak na pola radnog vremena - uspješni ljudi nikad ne dogovaraju sastanke u vrijeme ručka i uzmu si najmanje 10 minuta nakon ručka da preispitaju svoje ciljeve za taj dan i zamjene listu prioriteta ukoliko je potrebno, tvrdi Kerr.

Ustanite od stola i izađite van - čak i u prilikama kada morate raditi za vrijeme ručka, uvijek ustanite od stola i odite na drugu lokaciju.

Razgovarajte s drugim ljudima - uspješni ljudi uvijek pokušavaju dogovoriti ručak s drugim osobama, barem jednom tjedno - govori poslovni coach Ryan Kahn.

Organizirajte vrijeme i planirajte svoje slobodno vrijeme poslijepodne - iskoristite kratku pauzu i napravite listu stvari koje morate učiniti u životu - ili da prekrižite nekoliko stvari koje su na listi - ističe Kahn.

Osjećaj da imate kontrolu i da organizirate svoj život izvan posla smanjit će razinu stresa i podići mentalnu energiju nakon čega ćete se bolje moći usredotočiti na posao.

Uzmite si vremena da nešto zaista i pojedete, i da se hranite zdravo - mnogi izbjegnu ručak jer su prezaposleni ili nisu gladni. No dobra je ideja nešto pojesti - pa makar i prigristi.

- Ako pojedete nešto usred dana, nekoliko sati nakon doručka, pružit ćete energiju svom tijelu i podižu razinu šećera u tijelu u trenutku kada koncentracija opada.

- Trebate jesti polako, cijeniti hranu i biti potpuno prisutni. Inače ćete gutati hranu ili pak jesti brzu nezdravu hranu što neće samo utjecati dugoročno na vaše zdravlje, već i povećati razinu stresa i mogućnost da se koncentrirate poslijepodne.

Vježbajte - tjelovježba tijekom pauze za ručak podiže energiju i smanjuje količinu akumuliranog stresa te povećava koncentraciju.

Osvrnite se na to što ste radili ujutro - ručak je idealno vrijeme da procijenite koliko ste i što ste dosad napravili. Osjećaj zadovoljstva je sjajan put da zadržite dobar tempo i poslijepodne.

Ako ste imali teško jutro, podsjetite se da uvijek možete pritisnuti 'reset' gumb i krenuti nakon ručka s pozitivnom energijom.

Čitajte - uspješni ne provode vrijeme čitajući elektronsku poštu i izvješća, već čitaju novine, blogove i knjige - govori Teri Hockett, izvršna direktorica na poslovnom portalu namijenjenom ženama What's For Work?. Čitanje vam pomaže da se fokusirate, pruža vam mentalni odmor od posla i daje vam toliko potrebnu samoću.

Radite stvari u kojima uživate - pauzu koristite kako bi se našli s prijateljima, otišli u kupovinu ili prošetali parkom. Naravno, ne možete svaki dan planirati nešto zabavno u vrijeme ručka, no ponekad ručak s prijateljem može biti dobar za vašu produktivnost, jer ćete se u ured vratiti dobro raspoloženi.

Provodite pauzu razmišljajući o svojoj karijeri - uzmite si nekoliko minuta tijekom ručka da zapišete kako bi vaša profesionalna budućnost trebala izgledati.

Uspješni ljudi rijetko imaju vremena da to učine na poslu. Uzmite bilježnicu i nađite mirno mjesto kako bi zapisali svoje misli a onda odlučite koji je prvi korak potreban da svoje želje i planove i ostvarite.

Također, uspješni ljudi koriste pauzu za maštanje o novim konceptima, idejama i rješenjima koja se mogu upotrijebiti i na poslovnom i na osobnom planu.

27.09.2016. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh