« Putovanja
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
STVARNO?

10 nacija koje će nestati za 100 godina

Bilo da se radilo o raskinutim savezima država, velikim migracijama ili promjenama društvene kulture, nacije su, baš kao i jezik, nešto živo, podložno promjenama.

Sealand bi trebao nestati ...
Sealand bi trebao nestati ... (Screenshot YouTube)
Više o

nestanak

,

narodi

,

nacije

,

2115.

Toptenz.net navodi deset nacija za koje povjesničari tvrde da postoji velika mogućnost da za 100 godina više neće postojati.

1. Kiribati - ovaj tropski raj već je izgubio dijelove teritorija 'pod valovima', a rast vodostaja u svim morima mogao bi ga s vremenom u potpunosti prekriti.

2. Nizozemska - iako zvuči nevjerojatno da bi ova zemlja 'nestala', zapravo joj prijete klimatske promjene.

3. Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske - ovo je ustvari cijeli naziv onoga što u svakodnevici zovemo "Ujedinjenim Kraljevstvom" ili samo "Engleskom", no neki političari su mišljenja da bi se Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo razdvojiti.

4. Kanada - "Zemlja snova" za mnoge koji se u Kanadu teže iseliti radi relativno lakog pronalaska posla, ova zemlja možda neće zauvijek ostati u ovom dijelu, budući da je čine jake manjine, koje sve više teže osamostaljivanju.

5. Tajvan - Tajvan je u zanimljivoj poziciji, jer postoji 'vječita' debata o tome da Tajvan pripada Kini, ali i tko je onda jedina legitimna sila u tom slučaju.

6. Sjeverna Koreja - neki još uvijek tvrde da bi se dvije Koreje s vremenom mogle spojiti, no pitanje je kolike su šanse da diktatura poput Sjeverne Koreje pristane dati dio svoje vlasti u tuđe ruke.

7. Palestina - Palestini, koja se bori s neprijateljskim okruženjem, nepriznavanjem od strane mnogih zemalja i teorizmom, mnogi analitičari ne daju velike šanse da će biti država 2115.

8. Sudan - Južni Sudan je najmlađa nacija na svijetu, no suočava se s velikim poteškoćama u razvijanju gospodarstva i iskorištavanju svojih zaliha nafte kao prirodnog resursa. Ako se politika 'ne dogovori' i smiri i etničke sukobe, zemlja bi se mogla raspasti u idućih sto godina.

9. Haiti - možda jedna od najnesretnijih nacija na svijetu, jer od smog početka postojanja kao nacije imaju probleme s etničkim čišćenjem, siromaštvom, oružanim prosvjedima i prirodnim katastrofama.

10. Sealand - ova mikronacija nema šanse za opstanak do 2115, a i od samog početka nije bila prava država

17.03.2016. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh