Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2016. 13:23:00
STVARNO?

10 nacija koje će nestati za 100 godina

Bilo da se radilo o raskinutim savezima država, velikim migracijama ili promjenama društvene kulture, nacije su, baš kao i jezik, nešto živo, podložno promjenama.

Sealand bi trebao nestati ...
Sealand bi trebao nestati ... (Screenshot YouTube)

Toptenz.net navodi deset nacija za koje povjesničari tvrde da postoji velika mogućnost da za 100 godina više neće postojati.

1. Kiribati - ovaj tropski raj već je izgubio dijelove teritorija 'pod valovima', a rast vodostaja u svim morima mogao bi ga s vremenom u potpunosti prekriti.

2. Nizozemska - iako zvuči nevjerojatno da bi ova zemlja 'nestala', zapravo joj prijete klimatske promjene.

3. Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske - ovo je ustvari cijeli naziv onoga što u svakodnevici zovemo "Ujedinjenim Kraljevstvom" ili samo "Engleskom", no neki političari su mišljenja da bi se Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo razdvojiti.

4. Kanada - "Zemlja snova" za mnoge koji se u Kanadu teže iseliti radi relativno lakog pronalaska posla, ova zemlja možda neće zauvijek ostati u ovom dijelu, budući da je čine jake manjine, koje sve više teže osamostaljivanju.

5. Tajvan - Tajvan je u zanimljivoj poziciji, jer postoji 'vječita' debata o tome da Tajvan pripada Kini, ali i tko je onda jedina legitimna sila u tom slučaju.

6. Sjeverna Koreja - neki još uvijek tvrde da bi se dvije Koreje s vremenom mogle spojiti, no pitanje je kolike su šanse da diktatura poput Sjeverne Koreje pristane dati dio svoje vlasti u tuđe ruke.

7. Palestina - Palestini, koja se bori s neprijateljskim okruženjem, nepriznavanjem od strane mnogih zemalja i teorizmom, mnogi analitičari ne daju velike šanse da će biti država 2115.

8. Sudan - Južni Sudan je najmlađa nacija na svijetu, no suočava se s velikim poteškoćama u razvijanju gospodarstva i iskorištavanju svojih zaliha nafte kao prirodnog resursa. Ako se politika 'ne dogovori' i smiri i etničke sukobe, zemlja bi se mogla raspasti u idućih sto godina.

9. Haiti - možda jedna od najnesretnijih nacija na svijetu, jer od smog početka postojanja kao nacije imaju probleme s etničkim čišćenjem, siromaštvom, oružanim prosvjedima i prirodnim katastrofama.

10. Sealand - ova mikronacija nema šanse za opstanak do 2115, a i od samog početka nije bila prava država

17.03.2016. 13:23:00
http://metro-portal.hr/10-nacija-koje-ce-nestati-za-100-godina/97031/