« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Znate li zašto ste stalno gladni?

Nerijetko se dogodi da jednostavno ne možete utažiti glad i hodate nervozno kućom, grickajući sve što vam padne pod ruku

Surfanje po stranicama s hranom tjera na jelo
Surfanje po stranicama s hranom tjera na jelo (Arhiva)
Više o

glad

,

san

,

grickalice

,

razlozi

,

zdrav san

,

grelin

,

stalna glad

,

leptin

Glad je vrlo neugodna i tjera nas na grickanje između obroka koje je najčešće glavni krivac za prekomjenu težinu, no kako zapravo možemo biti gladni ako smo siti? Znanstvenici se često bave tim pitanjem kako bi shvatili mehanizme u tijelu koji mogu dovesti do osjećaja gladi koji je, ustvari, fantomski.

Među vodećim uzročnicima osjećaja gladi je dedhidracija, jer se žeđ vrlo često zamjenjuje s glađu. Stoga, kad tijekom dana osjetite glad u čudno vrijeme, prvo popijte veliku čašu vode i pričekajte desetak minuta, pa onda procijenite jeste li stvarno gladni.

>> Kako lako potisnuti želju za hranom >>

Zanimljivo, ali i surfanje po stranicama s receptima utječe na potrebu za hranom, jer slike delicija će aktivirati centar u mozgu koji šalje tijelu poruku da smo gladni, a jednako će utjecati i gledanje kulinarskih majstorija. Stoga, takve stvari radite odmah nakon obroka.

Prevelik unos šećera, paradoksalno, utječe na pojačanje osjećaja gladi - naime, slatkiši uzrokuju sporiju proizvodnju leptina, hormona sitosti i potiču izlučivanje grelina, hormona gladi pa ćemo, unatoč tome što smo smazali već nekoliko kolača, i dalje nastaviti jesti.

>> Kako pobijediti glad i spasiti dijetu >>

Gotovo jednak učinak ima i neispavanost, koja mijenja odnos leptina i grelina u korist grelina i tjera nas na stalno konzumiranje bilo čega (najčešće nezdrave hrane) kako bi se zadovoljila fantomska glad.

11.01.2015. 13:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh