Znanstvenici tvrde da je "kokoš bila prije jajeta"
Istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Sheffieldu sugerira da jaje ne može biti formirano bez proteina koji se nalazi u jajnicima kokoši
Vječno pitanje napokon je dobilo svoj odgovor - ipak je kokoš bila prije jajeta, tvrde britanski istraživači. Naime, prema njihovom mišljenju, formiranje jajeta nemoguće bez proteina koji se nalazi u jajnicima kokoši. „Dugo se vjerovalo da je jaje nastalo prije kokoši, ali sada ima znanstveni dokaz koji pokazuje da je prvo bila kokoš", rekao je dr. Colin Freeman sa Sveučilišta Sheffield koji je na istraživanju radio s kolega sa Sveučilišta Warwick.
>> Jaja iz slobodnog zgoja nezdravija su od onih iz kaveznog
Spomenuti protein je otkriven još prije i odmah je bilo jasno da je povezan s formiranjem jajeta, ali tek detaljnim ispitivanjima otkriveno je kako protein kontrolira proces njegova nastanka. OC-17 (ovocledin-17) protein je koji djeluje kao katalizator koji ubrzava razvitak ljuske. Služeći se superračunalom zvanim HECToR koji se nalazi u Edinburghu, znanstvenici su uspjeli na neki način zumirati proces formiranja jajeta.
>> Svakog jutra jedno jaje... pomaže održanju tjelesne težine
Pokazalo se da je OC-17 od esencijalne važnosti za pokretanje kristalizacije - rane faze formiranja ljuske jajeta. Protein pretvara kalcijev karbonat u kalcitni kristal od kojeg se sastoji ljuska (svakih 24 sata stvara se oko šest grama ljuske). Profesor John Harding također sa Sveučilišta u Sheffieldu kaže da bi otkriće moglo imati puno veću važnost od davanja odgovora na pitanje je li prije bilo jaje ili kokoš: „Shvaćanje kako kokoši stvaraju ljuske je fascinantno samo po sebi, a ujedno može pokazati i put prema dizajniranju novih materijala."
Na kraju ne možemo odoljeti a da ne pitamo: Pa zbog čega je onda pile prešlo cestu? Tko zna, možda znanstvenici i na to pronađu odgovor.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Acara
Novi komentar