« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
OC-17

Znanstvenici tvrde da je "kokoš bila prije jajeta"

Istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Sheffieldu sugerira da jaje ne može biti formirano bez proteina koji se nalazi u jajnicima kokoši

kokoš jaje
kokoš jaje (Shutterstock)
Više o

jaje

,

kokoš

,

ideje spojevi

,

silos

Vječno pitanje napokon je dobilo svoj odgovor - ipak je kokoš bila prije jajeta, tvrde britanski istraživači. Naime, prema njihovom mišljenju, formiranje jajeta nemoguće bez proteina koji se nalazi u jajnicima kokoši. „Dugo se vjerovalo da je jaje nastalo prije kokoši, ali sada ima znanstveni dokaz koji pokazuje da je prvo bila kokoš", rekao je dr. Colin Freeman sa Sveučilišta Sheffield koji je na istraživanju radio s kolega sa Sveučilišta Warwick.

>> Jaja iz slobodnog zgoja nezdravija su od onih iz kaveznog

Spomenuti protein je otkriven još prije i odmah je bilo jasno da je povezan s formiranjem jajeta, ali tek detaljnim ispitivanjima otkriveno je kako protein kontrolira proces njegova nastanka. OC-17 (ovocledin-17) protein je koji djeluje kao katalizator koji ubrzava razvitak ljuske. Služeći se superračunalom zvanim HECToR koji se nalazi u Edinburghu, znanstvenici su uspjeli na neki način zumirati proces formiranja jajeta.

>> Svakog jutra jedno jaje... pomaže održanju tjelesne težine

Pokazalo se da je OC-17 od esencijalne važnosti za pokretanje kristalizacije - rane faze formiranja ljuske jajeta. Protein pretvara kalcijev karbonat u kalcitni kristal od kojeg se sastoji ljuska (svakih 24 sata stvara se oko šest grama ljuske). Profesor John Harding također sa Sveučilišta u Sheffieldu kaže da bi otkriće moglo imati puno veću važnost od davanja odgovora na pitanje je li prije bilo jaje ili kokoš: „Shvaćanje kako kokoši stvaraju ljuske je fascinantno samo po sebi, a ujedno može pokazati i put prema dizajniranju novih materijala."

Na kraju ne možemo odoljeti a da ne pitamo: Pa zbog čega je onda pile prešlo cestu? Tko zna, možda znanstvenici i na to pronađu odgovor.

14.07.2010. 14:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Acara
    15.07.2010. 09:38
    Bez namjere da nipodastavam bilo cije napore ili uspjehe, usudio bih se suprotstaviti "dokazanoj" teoriji. Prije nego se pocne bilo koja diskusija, moramo definisati pojmove. Kao na primjer "jaje". Kokos je prilicno jasan termin, ali jaje je prisutno u raznim oblicima, a koko mi pricamo o (h)istoriji i evoluciji, jaje je mlo nedefinisano. Prtpostavimo da je definicija jajeta "oplodjena zenska spolna celija" dovoljna, onda mozemo izvuci zakljucak da je jaje starije, jer je prisutno kod riba, koje su bez dvojbe preteca kokama i drugim pticama. Pa i gmizavcima, koji su takodje preteca ptica, a lijezu jaja. Ja tvrdim da je JAJE STARIJE OD KOKJOSI jer ga lijezu i ribe i gmizavci, koji su dokazano preteca kokicama.
    Acara
  2. avatar
    Vilim
    03.12.2017. 15:43
    Slažem ses Acarom. Recite znanstvenicima da joj pošalju svoje plače pošto je riješila problem takoreč bez alata!!! Svaka čast
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh