« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NOVI POČETAK

Svakih 27 milijuna godina Zemlja ulazi u period izumiranja

Svakih 27 milijuna godina na našem planetu događa se neka vrsta apokalipse, a nama je preostalo još 16 milijuna godina do novog izumiranja, navode znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Zemlja

,

asteroidi

,

nemesis

,

niskokalorična dijeta

Istraživanje tzv. perioda izumiranja na našem planetu obuhvatilo je prošlih 500 milijuna godina, što je dvostruko duže nego bilo koja prethodna studija, a dokazano je kako se ti periodi ponavljaju gotovo metronomskom točnošću. Znanstvenici sa Sveučilišta Kansas te Instituta Smithsonian 99 posto su sigurni da život na našem planetu izumire svakih 27 milijuna godina.

>> Nevidljiva zvijezda prijeti Zemlji svakih 26 milijuna godina

Tijekom 1980-tih, znanstvenici su vjerovali kako regularno izumiranje na Zemlji uzrokuje udaljeni tamni blizanac Sunca po imenu Nemesis. Teorija je da se Nemesis sudara s Oort pojasom svakih 27 milijuna godina, te šalje kišu kometa u smjeru našeg planeta. Oortov pojas je široki pojas prašine i leda koji se nalazi na udaljenosti oko 1 svjetlosnu godinu od Sunca, i uzrok je mnogih kometa koji prolaze kroz naš Sunčev sustav.

No znanstvenici sada vjeruju kako regularnost perioda izumiranja zapravo osporava Nemesis teoriju, jer bi se njezina orbita promijenila tijekom vremena zbog interakcije s drugim zvijezdama i planetima. "Fosili koji su motivirali ideju o Nemesis sada govore protiv nje", tvrde istraživači.

Posljednje razdoblje izumiranja, prije 11 milijuna godina, izbrisalo je 10 posto vrsta na Zemlji. To znači da je preostalo još 16 milijuna godina prije nego se uđe u novi period.

Asteroidi koji pogađaju planetu najčešća su pretpostavka masovnog izumiranja, poput onog što je pogodilo dinosaure krajem Krede. Izumiranje je izbrisalo s Zemlje više od polovice vrsta te napravilo put za dominaciju sisavaca. Pretpostavlja se da ga je uzrokovao udar divovskog asteroida koji je pao na području današnjeg Meksika. Asteroid, koji je bio promjera 15 kilometara pogodio je Zemlju snagom milijardu puta većom od atomske bombe koja je pala na Hirošimu.

13.07.2010. 20:42:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh