« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
I TO JE MOGUĆE

5 nadljudskih sposobnosti čovjeka

Ljudsko tijelo je sposobno da izvede neke nevjerojatne pothvate koji bi posramili čak i Supermana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

fizičke sposobnosti

,

čovjek

,

Gromovi

,

2. gardijska brigada

Možda je priča o majci koja podiže automobil kako bi oslobodila svoje dijete samo urbana legenda, no ove pothvate koje navodimo definitivno su izveli stvarni ljudi. Znanstvenici pak objašnjavaju kako navala adrenalina tijekom stresnih situacija može ljudima podariti paranormalne, fantastične sposobnosti.

1. Preživljavanje udara munje - između dobi od 30 i 65 godina, Roya Clevelanda Sullivana sedam je puta pogodila munja i svih sedam je preživio. Tijekom tog nesretnog perioda, Sullivana je pogađala munja svakih 5 godina, dok obična osoba godišnje ima šanse 1:750,000. Ipak, Sullivan je povećao svoju vjerojatnost radeći kao šumar u nacionalnom parku Shenandoah u saveznoj državi Virginiji, gdje prosječno bude od 35 do 45 oluja godišnje. Noseći nadimak "ljudski gromobran", Sullivana je pogađala munja više nego bilo kojeg drugog čovjeka, barem kako navodi Guinnessova knjiga rekorda. Umro je 1983. u dobi od 71 godinu, ali ne kao rezultat udara munje, već od rane koju si je sam nanio puškom, vjerojatno zbog neuzvraćenel jubavi.

2. Uspinjanje po zgradama - poznat i kao "čovjek pauk" Alain Robert uspeo se na najviše nebodere u svijetu bez pomoći užeta ili uspinjačke opreme. Koristeći samo svoje ruke i cipele za uspinjanje, Robert se popeo na poznate građevine poput Eiffelovog tornja, Opere u Sydneyu, nebodera Sears itd. Mnogo puta uhićen je zbog ilegalnog penjanja noseći kostim Spidermana, a zbog toga je i dobio zabranu ulaska u Kinu. Penjanje po neboderima na ovaj način traje više od sat vremena, bez šanse za odmorom dok se ne dođe do vrha. Njegov trening, kondicija i tehnika omogućuju mu da se uspinje držeći se za male izbočine na zgradama poput okvira prozora ili betonskih ploča.

3. 50 maratona u 50 dana - Dean Karnazes iz Los Angelesa pretrčao je 50 maratona u 50 saveznih država tijekom 50 dana. Karnazes je također pretrčao 217 km preko Doline smrti u pustinji Mojave na temperaturi koja je dosezala i 48 stupnjeva Celzijusa, kao i maraton preko Južnog pola na minus 40 stupnjeva.

4. Savijanje metala - Sakinat Khanapiyeva je 76-godišnja baka iz Dagestana u Rusiji, te također drži rekord kao najjača baka na svijetu. Khanapiyeva može podići metalno zvono teško 24 kg, slomiti potkovu te savinuti 5 cm debelu metalnu šipku. Svoju snagu prvi je put otkrila u dobi od 10 godina, nakon čega je mogla i pomaknuti 299 kg težak kontejner pšenice, što je jednako težini 4 odrasla muškarca.

5. Balansiranje s automobilom - mislite kako je dizanje automobila impresivno? John Evans može balansirati s automobilom na svojoj glavi! 2 metra visok, i 155 kg težak Britanac uspio je balansirati sa 159 kg teškim Mini Morrisom na glavi 33 sekunde, bez pomoći ruku. Nazivajući se profesionalnim "balanserom", Evans je već srušio 25 rekorda u 11 kategorija Guinnessove knjige rekorda. Balansirao je motore, čamce, perilice i ljude, no automobil je njegov najteži i najopasniji rekord kojeg je oborio. Evans se oslanja na svoj vrat koji je obujma 60 cm, kako bi izvodio svoje točke.

14.07.2010. 22:52:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mario
    15.07.2010. 07:39
    "vrat koji je obujma 60 cm"
    LOL hahahaha netko ne zna osnovne mjerne jedinice.
  2. avatar
    Mario2
    15.07.2010. 07:40
    I TO JE MOGUĆE haha
  3. avatar
    Helena Poborska
    15.07.2010. 08:20
    Mene ovo ne mnogo fasciniralo. Ak se prica o nadljudskim sposobnostima, i necu pobjeci od teme ak kazem kako me daleko vise impresionira sposobnost veceg broja ljudi koji bez ikakvih problema ogovaraju, vrijeđaju ili na razne nacine ponizavaju goste iz jedne zemlje koji im svake turisticke sezone donose novac. To je doista nadljudska sposobnost...
  4. avatar
    bobo
    15.07.2010. 08:47
    A što je sa inediom, tj. sposobnošću da se živi bez hrane? Ta sposobnost je dokumentirana kod nekoliko tisuća ljudi. Ili onaj čovjek iz Srbije koji je otporan na struju...
  5. avatar
    Martin
    15.07.2010. 10:26
    Ako mislis na svog imenjaka Bobu, njega je struja ubila kad se dao prikljuciti na elektricnu stolicu...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh