« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HORMONSKI POREMEĆAJ

Zlostavljana djeca češće pate od depresije

Kod većine djece koja su bila zlostavljana prije pete godine života dolazi do poremećaja lučenja 'hormona stresa'

(Arhiva)
Više o

depresija

,

stres

,

zlostavljanje djece

,

hormonski poremećaj

,

kortizol

Iako djeca mogu biti depresivna zbog mnogo razloga novo istraživanje pokazuje kako na razvoj depresije, uz brojne psihološke razloge, utječe zlostavljanje prije pete godine života koje može biti izrazito štetno za djetetov razvoj. Istraživanje

Djeca koja su prije pete godine bila izložena zanemarivanju ili zlostavljanju, fizičkom, spolnom ili emocionalnom, odrastaju pod velikim stresom, stoji u zaključcima studije provedene na sveučilištima Minnesota i Rochester objavljenima u časopisu Child Development.

Ljudsko tijelo razinu stresa regulira hormonom stresa poznatim pod nazivom 'kortizol'. No, ako je stres kroničan često dolazi do preopterećenja koje uzrokuje poremećeno lučenje kortizola, a posljedica toga može biti oštećenje zdravlja i razvoja djeteta.

Znanstvenici su proučili živote više od 500 djece u dobi od 7 do 13 godina koja dolaze iz siromašnih obitelji, a od kojih je oko polovica bila izložena nekom obliku zlostavljanja. Primjećeno je kako su djeca koja pate od izraženije depresije najčešće bila zlostavljana prije pete godine života dok je kod djece koja su bile žrtve zlostavljanja u kasnijoj životnoj dobi ili uopće nisu bila zlostavljana depresija javlja mnogo rjeđe.

Detaljnijim pregledima utvrđeno je kako poremećene razine kortizola imaju samo ona depresivna djeca koja su zlostavljana prije pete godine dok je kod drugih razina kortizola pratila uobičajeni dnevni ritam. Drugim riječima, zlostavljanje u ranoj životnoj dobi kod djece uzrokuje poremećaj primarnog tjelesnog sustava za prilagodbu i kontrolu stresa.

Istraživači smatraju kako zlostavljanje u ranoj dobi izraženije utječe na emocionalni razvoj jer se u tom periodu mozak ubrzano razvija. Uz to, malenoj djeci je teže razumjeti i predvidjeti čin zlostavljanja te su zbog toga nerijetko izložena konstantnom stresu zbog pojačane budnosti i straha, čak i kada za to nemaju razloga.

Psiholozi upozoravaju na to da je broj zlostavljane djece daleko veći nego što govore statistike te apeliraju na obavezno pružanje psihološke pomoći zlostavljanoj djeci jer su ona daleko izloženija razvoju psihičkih poremećaja tijekom odrastanja.

07.02.2010. 21:20:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh