« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
C8H10N4O2

Kofein sprječava rast i širenje tumora mozga

Skupina korejskih i američkih znanstvenika potvrdila je kako crna kava i zeleni čaj zaista spadaju u kategoriju čarobnih napitaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

kofein

,

kava

,

zeleni čaj

,

glioblastom

,

tumor mozga

,

IP3R

Istraživanje provedeno na južnokorejskom institutu znanosti i tehnologije (KIST) došlo je do zaključka kako kofein iz kave ili zelenog čaja snažno usporava rast inositol trifosfat receptora (IP3R) koji je direktno povezan s glioblastomom, najčešćim i najagresivnijim tipom primarnog moždanog tumora kod ljudi.

Stručni tim sa sveučilišta iz Seoula, Gyeongsanga i Atlante pojasnio je kako ključnu ulogu u širenju stanica glioblastoma igra kalcij, a njegovu količinu pak direktno kontroliraju IP3R.

Znanstvenici su otkrili da kofein usporava širenje IP3R3, pod-tipa IP3R-a koji je vrlo aktivan kod pacijenata koji pate od tumora, te na taj način direktno utječe na rast i sprječava širenje stanica tumora po tijelu, javlja kineska agencija Xinhua.

"Ovo je prvo istraživanje koje je dokazalo da kofein direktno djeluje na rast glioblastoma te stoga očekujemo da će imati golem utjecaj na buduća istraživanja tog zloćudnog tumora", rekao je korejski voditelj studije.

Istraživači kažu kako su u studiji korištene količine kofeina koje odgovaraju pijenju dvije do pet šalica crne kave ili zelenog čaja tijekom 24 sata.

07.02.2010. 22:26:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh