« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TUGA I AGRESIJA

Djeca depresivnih trudnica češće pate od poremećaja u ponašanju

Žene koje su u mladosti patile od nekog oblika poremećaja u ponašanju češće pate od depresije u trudnoći što utječe na njihove bebe

(Dreamstime)
Više o

trudnoća

,

depresija

,

poremećaj u ponašanju

Djeca iz urbanih područja čije su majke tijekom trudnoće patile od depresije imaju veću vjerojatnost da tijekom života razviju neki oblik poremećaja u ponašanju. Nadalje, žene koje su agresivne ili pate od nekog oblika poremećaja u ponašanju tijekom adolescencije i tinejdžerskih godina podložnije su depresiji tijekom trudnoće što znači da majčin život prije trudnoće može imati direktan utjecaj na ponašanje njihove djece.

Do tih zaključaka zajedničkom studijom došli su znanstvenici sa sveučilišta u Cardiffu i Bristolu te King's Collegea u Londonu, a rezultati njihovog istraživanja objavljeni su ovaj mjesec u časopisu Child Development, javlja Science Daily.

Studija je obuhvatila 120 mlađih osoba iz urbanih područja Velike Britanije. "Mnogo pažnje posvetili smo analizom učinka postporođajne depresije na novorođenčad, ali činjenica je i da depresija tijekom trudnoće može imati utjecaj na djecu", rekao je profesor psihologije Dale F. Hay. Tijekom višegodišnje studije znanstvenici su pratili psihičko stanje majki ispitanika i to u vrijeme trudnoće te u periodima 4, 11 i 16 godina nakon poroda.

Istraživanjem se došlo do zaključka kako djeca majki koje pate od depresije tijekom trudnoće četiri puta češće razvijaju agresivno ponašanje do životne dobi od 16 godina. Statistike su se pokazale jednake kod dječaka i djevojčica, a znanstvenici su primijetili i kako su depresivne majke i same patile od nekog oblika poremećaja u ponašanju tijekom mladosti.

Poveznica između depresije u trudnoći i agresivnog ponašanja djece nema veze s faktorima poput obiteljske situacije, društvenog položaja, etničke pripadnosti, starosti majke, stupnja obrazovanja, kvocijenta inteligencije i drugih, napomenuto je u studiji.

"Još uvijek nije jasno zbog čega depresija tijekom trudnoće utječe na ponašanje djece no istraživanje pokazuje kako depresivne trudnice koje su u mladosti patile od problema u ponašanju trebaju dodatnu podršku i eventualnu pomoć stručnjaka", zaključili su znanstvenici.

06.02.2010. 19:46:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh