« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ISTINSKI ODMOR

Život bez sata i kalendara nije iluzija

Amazonsko pleme ne zna što znači "jučer" i "danas", članovi žive za trenutak i ne brinu o budućnosti

Vrijeme je novac
Vrijeme je novac (Free Digital Photos)
Više o

stres

,

Amazona

,

plemena

Za jedne je vrijeme novac, a za druge riječi poput "danas", "sutra", "tjedan" i "godina" uopće ne postoje. Pleme Amundawa iz brazilske prašume nema nikakvu predodžbu o vremenu za kojim mi robujemo. Članovi ne znaju koliko godina imaju niti koji je mjesec u godini - orijentiraju se isključivo prema Suncu, napisali su znanstvenici Sveučilišta Portmouth u časopisu "Language and Cognition".

Za Amundawe je vrijeme suho (Kuaripe) kada je vani sunčano, a kišovito (Amana) kada se na nebu pojave oblaci. Dan su podijelili na dva dijela, ovisno o količini svjetlosti, ali ne nose satove niti imaju termine kojima je ispunjena svakodnevica tzv. razvijenih naroda.

Svaki član zajednice ima obaveze koje mora ispuniti. Muškarci se primjerice brinu za polja, a sve što proizvedu pojedu u najkraćem mogućem roku. Nikada se stvaraju zalihe hrane jer žive "ovdje i danas". Ne planiraju unaprijed, čak niti ne spremaju sjeme za sljedeću sezonu. Dan završava kada padne mrak.

Britanske znanstvenike začudilo je da Amundawe uopće ne poznaju apstraktni pojam vremena jer se dosad smatralo da se vremenske sekvence mogu izraziti na svim jezicima. "Čini se da smo dokazali da postoji barem jedan jezik u kojem ne postoje riječi za vrijeme i u kojem je nemoguće izraziti ili izmjeriti vremensko razdoblje", kaže voditelj istraživanja Chris Sinha.

Čak i kada bi željeli izračunati koliko godina imaju, članovi zajednice brzo bi ostali bez brojeva - poznaju naime samo brojeve jedan (pe'i) i dva (monkoi).

24.05.2011. 20:48:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    24.05.2011. 22:04
    vrijeme ne postoji
  2. avatar
    crozona.net
    24.05.2011. 22:06
    Koliko je dobra filozofija plemena toliko je i loša, ne znam baš koliko im je život ugodan sa takvom filozofijom.
  3. avatar
    vegy
    25.05.2011. 13:02
    ako vrijeme ne postoji, zasto mu svi robujemo. cijeli dan ti se svodi na to gdje moras biti u koliko sati. tuzno.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh