« Život
objavljeno prije 13 godina
TUŽNO

Snaga današnje djece manja je za 26% u odnosu na prije samo 10 godina

Djeca se više ne penju po užetu, ne pentraju na stabla - to je rezultiralo katastrofalnim rezultatima na testovima snage.

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

tjelesna aktivnost

Odstupanje od tradicionalnih aktivnosti, kao što su penjanje na drveće, uz konopac ili zidove, učinilo je modernog desetogodišnjaka fizički slabijim od svojih vršnjaka samo jedno desetljeće ranije. Oni mogu napraviti čak 27 posto manje trbušnjaka, snaga u rukama im se smanjila za sedam posto, i općenito imaju slabiju muskulaturu nego djeca 90-ih.

Otkrića publicirana u dječjem zdravstvenom magazinu Acta Paediatrica su zabrinjavajuća u pogledu dječijeg zdravlja ugroženog nedostatkom aktivnosti na otvorenom.

Dr. Gavin Sandercock, stručnjak za fitness sa Sveučilišta u Essexu, proučavao je snagu 315 desetogodišnjaka uspoređujući ih s 309 dječaka iz 1998. godine. Otkrio je da su čak i djeca istog odnosa težine i visine slabija, manje razvijene muskulature i da nisu mogla izvršiti fizičke zadatke koje je ranija generacija izvršavala s lakoćom.

Točnije, snaga im se smanjila za 26%, a čak je 50% manje njih bilo u stanju da rukama nositi vlastitu težinu. Dr Sandercock je izjavio da su neka od otkrića bila zapanjujuća.

Ranija istraživanja su već pokazala da su djeca u lošijoj formi, da su manje aktivni, da više sjede i da samim tim imaju i veću težinu. Međutim, neka druga istraživanja su došla do zaključka da ta djeca ipak imaju isti indeks tjelesne mase (BMI), kao ona desetljeće ranije. 

„Penjanje na drveće ili uz konopac je bilo sastavni dio djetinjstva, ali školske vlasti i zdravstvene organizacije su to zabranile," rekao je Tam Fray počasni predsjednik Child Growth fondacije. „Ranije je pad s grane bio dobra lekcija kako se dočekati ili pametnije se popeti sljedeći put. Sada se svi plaše tužbi i zato sprječavaju decu da se igraju onako kako bi se trebala igrati."

24.05.2011. 19:06:56
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    24.05.2011. 22:08
    Sve mi se čini kako od djece društvo lagano stvara poslušnike koji bez razmišljanja obavljaju sve što im se naredi, a mi kao roditelji lagano padamo na ispitu odgoja.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh