« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
split

Nova zgrada znanja

Svečano je otvorena Sveučilišna knjižnica

Fotografija vijesti
Više o

Sveučilišna knjižnica u Splitu

,

otvorenje knjižnice

U splitskom sveučilišnom kampusu danas je, u nazočnosti predstavnika državnih i lokalnih vlasti, Sveučilišta u Splitu i drugih brojnih gostiju, otvorena nova Sveučilišna knjižnica koja se prostire na 16.000 četvornih metara i u čiju je izgradnju Vlada investirala 173 milijuna kuna.

Otvorio ju je predsjednik Hrvatskog Sabora Luka Bebić, istaknuvši da je sa svojim fondom od 400.000 knjiga, 12.000 publikacija te mnoštvom drugog materijala Sveučilišna knjižnica u Splitu najbogatija knjižnica u Hrvatskoj nakon Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

"U razvoj Sveučilišta u Splitu do sada smo investirali više od 440 milijuna kuna, a planiramo investirati još 420 miljuna kuna. To govori o važnosti koju Hrvatska pridaje splitskom Sveučilištu", naglasio je Bebić.

Ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac je istaknuo kako je novosagrađena Sveučilišna knjižnica u Splitu ponos Hrvatske. Govoreći o rastu splitskog Sveučilišta, ministar Primorac je naveo podatak kako ta visokoškolska ustanova sada broji 26.000 studenata, a prije četri godine bilo ih je svega 8.500.

Društvo znanja

"Najveća gradilišta u Hrvatskoj su gradnje sveučilišta. Naš je prioritet da Hrvatska uđe u EU kao društvo znanja", rekao je ministar Primorac i dodao kako su proračunska sredstva namjenjena obrazovanju u zadnjih pet godina povećana za 70 posto.

Dopredsjednik Vlade Slobodan Uzelac je rekao kako Sveučilišna knjižnica u Splitu nije obična, nego "knjižnica koja je spoj znanosti i visokog obrazovanja".

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić otvaranje te knjižnice ocijenio je povijesnim događajem po kojem se, kako je rekao, vrijeme u Splitu računa prije njene izgradnje i poslije toga.

Vrijedna građa

"Sveučilišna knjižnica u Splitu je središte regionalne i nacionalne memorije. Njenom izgradnjom pokrenuli smo novu duhovnu energiju i dali novi doprinos razvoju znanosti", rekao je rektor Pavić i istaknuo da se novom zgradom knjižnice Sveučilište u Splitu može mjeriti s renomiranim sveučilištima u Europi i svijetu.

Zgrada nove knjižnice, čija je izgradnja trajala tri godine, ima pet podzemnih i šest nadzemnih etaža. Ima čitaonice sa spremištem knjiga, trezor za čuvanje najvrednijih djela, prostore za obradu knjiga, za preslušavanje i pregledavanje audio i videograđe, za individualni rad, javne tribine, izložbe, kafić, restoran, podzemnu garažu, a na krovu je predviđen prostor za različita događanja.

Njena izgradnja ocijenjena je u javnosti jednim od najvažnijih graditeljskih poslova u Splitu i Dalmaciji otkako je Hrvatska stekla neovisnost, a svečanost njenog otvaranja proglašena je povijesnim događajem za Split. (hina/metro-portal)

19.12.2008. 15:00:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh