« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ZVJERČICE

Ženske ruke prljavije od muških

Istraživanje je pokazalo da su ženske ruke bogatije bakterijama od muških, što dosta ovisi i o kiselosti kože

Dlanovi su prepuni bakterija
Dlanovi su prepuni bakterija (Arhiva)
Više o

bakterije

,

pranje ruku

,

prljave ruke

,

čiste ruke

Na dlanovima žena ima više bakterija nego na dlanovima muškaraca, a svi općenito na dlanovima nosimo mnogo veći broj mikroorganizama nego što se dosad pretpostavljalo, tvrde znanstvenici čija je studija u ponedjeljak objavljena u Sjedinjenim Državama.

Znanstvenici sa sveučilišta Colorado u Boulderu odredili su da se na prosječnom dlanu nalazi oko 150 raznih vrsta bakterija koje su se na njoj nastanile, rekao je biolog Noah Fierer, jedan od suautora tih radova.

Premda su znastvenici identificirali više od 4700 raznih vrsta bakterija na 102 ruke 51 sudionika, samo pet vrsta primijećeno je na svim rukama.

"Velik broj različitih vrsta otkrivenih na rukama sudionika bio je veliko iznenađenje, baš kao i činjenica da na rukama žena žive raznovrsnije bakterije nego na rukama muškaraca", kažu znanstvenici čija je studija objavljena u Analima Američke nacionalne akademije znanosti od 3. studenoga.

Oni misle da važnu ulogu u tome može imati i pH kože, jer muškarci često imaju kiseliju kožu od žena. Druga istraživanja pokazala su da je raznovrsnost faune mikroba manja u kiselijim okolišima.

Razlici možda pridonosi i činjenica da se muške i ženske ruke ne znoje jednako.

Usto, žene češće koriste kreme od muškaraca, debljina kože i stvaranje hormona su također različiti kod muškaraca i žena.

Znanstvenici su također otkrili da kod iste osobe dlan desne i lijeve ruke imaju samo 17 posto istih bakterija.

Istraživanje također ukazuje da redovito pranje ruku ne utječe na mnoge bakterije.

Broj nekih vrsta bakterija nakon pranja ruku se smanjuje, dok se broj drugih povećava, kažu autori istraživanja, naglašavajući da je dobro ruke prati antibakterijskim sapunom. (hina/metro-portal)

11.03.2012. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ground
    29.11.2022. 09:50
    Puno se raspravlja o superiornosti muških ili ženskih ruku, ali jedno je sigurno: ženske su ruke prljavije od muških. Studije su dosljedno pokazivale da su ženske ruke više kontaminirane bakterijama i drugim toksinima od muških ruku. Osim toga, ženske su ruke često prljavije od muških jer je vjerojatnije da će ih koristiti za obavljanje kućnih poslova i rukovanje predmetima. Ovo je osobito istinito kada su u pitanju ruke žena koje rade u kući.prljave ruke = prljaviji dom
  2. avatar
    pero
    20.06.2023. 05:08
    Mnogo se raspravlja o tome da li su ženske ruke bolje od muških, ali jedno je sigurno: ženske ruke su prljavije od muških. Istraživanja su stalno pokazala da su toksini i bakterije zastupljenij
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh