Unatoč pranju pesticidi ostaju na voću i povrću
Među pesticidima koji ostaju na voću i povrću i nakon pranja je karbendazim za kojega se sumnja da izaziva karcinome, urođene mane, te neplodnost
Svi znamo da voće i povrće treba dobro oprati prije konzumacije kako bi se odstranile sve kemikalije kojima se biljke održavaju zdravima i bez nametnika, no novo istraživanje pokazuje da ispiranje vodom ne uklanja sve pesticide i fungicide.
Naime, britanski znanstvenici sa agronomskog instituta u Sjevernoj Irskoj, Agri-Food and Biosciences Institute, otkrili su da opasne kemikalije ostaju na stjenkama jabuka i krumpira, a neke čak prodiru u samo "meso" ploda i ne može ih uništiti ni samim kuhanjem.
Znanstvenici su promatrali voće i povrće koje je tretirano sa kloripirifosom, kaptanom, difenilaminom, malenskim hidrazidom, imazalilom, te karbendazimom.
"Pranje nije smanjilo koncentraciju difenilamina, karbendazima i malenskog hidrazida, no kuhanje i guljenje je", stoji u izvješću britanskih agronoma.
Stručnjaci tvrde kako difenilamin nije opasan po zdravlje, no isto ne vrijedi za karbendazim koji je zabranjen u SAD-u jer je povezan sa izazivanjem karcinoma, urođenih mana, neplodnošću i onemogućavanjem normalnog razvoja tjelesnih stanica.
Ova studija sugerira da unatoč tome što ste detaljno oprali voće i povrće, prije same konzumacije ogulite plodove kako bi minimalizirali potencijalne posljedice štetnih kemikalija.
Novi komentar