« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
strah ili gađenje

Žene bolje prepoznaju emocije od muškaraca

Najnovije istraživanje pomaže u boljem razumijevanju mentalnih bolesti koje drukčije utječu na muškarce i žene

(Dreamstime)
Više o

autizam

,

emocije

,

mentalne bolesti

,

Olivier Collignon

,

Neuropsychologia

Nova studija objavljena u časopisu Neuropsychologia otkrila je da žene mnogo bolje od muškaraca razlikuju emocije, posebice strah i gađenje.

Prepoznavanje emocija istražio je tim stručnjaka sa Sveučilišta u Montrealu na čelu s Olivierom Collignonom.

Kako bi bolje istražili ovu pojavu, znanstvenici nisu koristili fotografije za analizu reakcija. Umjesto toga su unajmili glumce i glumice da simuliraju strah i gađenje. Istraživali su upravo strah i gađenje jer su obje emocije kroz povijest bile važnije za preživljavanje vrste od bilo kojih drugih emocija.

''Ispitanicima su pokazani izrazi lica koji igraju važnu ulogu u percepciji intenziteta emocije. Također, stimuliraju različite dijelove mozga koji se bave procesuiranjem takvih informacija'', kaže Collignon.

U istraživanju su sudjelovala 23 muškarca i 23 žene u dobi od 18 do 43 godine, a nitko od njih nije imao neuroloških ili psihijatrijskih problema.

Oni su brzo trebali kategorizirati emocije straha i gađenja. Emocije su bile zasnovane na vizualnom stimuliranju iza kojeg je slijedilo kontradiktorno audio-vizualno stimuliranje. Na primjer, lice koje izražava strah uz glas koji izražava gađenje.

Rezultati su pokazali da su žene superiorne u povezivanju pokazanog, te su brže reagirale kad su emocije prikazivale glumice nego glumci. U usporedbi s muškarcima, žene su brže procesuirale izraze lica.

''Cilj ove studije nije da se pokaže superiornost žena nad muškarcima. Ona samo pomaže u boljem razumijevanju mentalnih bolesti koje drukčije utječu na muškarce i žene. Autizam je dobar primjer jer više pogađa muškarce nego žene, a jedno od njegovih obilježja je teškoća prepoznavanja emocija'', kaže Olivier Collignon.

Upravo ovi najnoviji rezultati podupiru teoriju da muškarci slabije prepoznaju i izražavaju emocije.

Zašto je tomu tako? Evolucionarni psiholozi kažu da žene brže identificiraju znakove prijetnje, posebice kad se radi o djeci, jer oduvijek imaju ulogu brižnog skrbnika.

Collignon kaže da novo istraživanje ipak ne smije isključiti činjenicu da kultura i socijalizacija igraju važnu ulogu u određivanju razlika među spolovima u procesuiranju emocija.

23.10.2009. 15:57:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh