« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NIJE FER

Ženama je potrebno 20 minuta sna više

Osim što se više umaraju koristeći mozak u većem obimu od muškaraca, ženama je općenito teže i zaspati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

žene

,

nesanica

,

spavanje

,

san

,

muškarci

,

multi tasking

Parovi koji imaju malu djecu obično se ujutro prepiru oko toga kome je potrebno više odmora te tko je umorniji i manje ispavan. No, znanost je stupila na scenu i napokon presudila - i to u korist nježnijeg spola. Naime, prema riječima Jima Hornea, direktora Centra za proučavanje spavanja iz Loughborougha iz Velike Britanije, ženama je potrebno i do 20 minuta sna svake noći više nego muškarcima i to isključivo jer ženski mozak funkcionira na principu multi-taskinga.

Jedan od najvažnijih funkcija sna je odmaranje i oporavak mozga, tvrdi Horne. Tijekom spavanja korteks prelazi u stanje mirovanja. Što se više mozak upotrebljava tijekom dana više će mu tijekom noći trebati odmora. Obzirom da žene obavljaju više stvari od jednom, više koriste mozak od muškaraca.

Horne, dakle, tvrdi da ženama treba minimum 20 minuta sna više, a uvjeren je i da je to jedan od razloga zbog kojeg muški mozak brže stari. „Prosječna 75-godišnjakinja ima 'moždanu dob' jednog 70-godišnjaka", kaže Horne. Na kraju dodaje da je odrasloj osobi potrebno da odspava od šest do osam sati, iako svakom pojedincu odgovara različito vrijeme. Nekome šest, nekome osam sati. „Važno je da osoba spava dovoljno dugo da se ne osjeća umornom i pospanom tijekom dana", zaključuje Horne.

No, problem je slijedeći - žene trebaju više sna, ali to nikako ne uspijevaju ostvariti.  Štoviše, pate od nesanice više nego muškarci. Osim toga, ako su mlade majke, situacija je još gora. Pokazalo se nakon brojnih studija da je lakša osoba nemirnija u krevetu te da ju teža osoba redovito budi. Žene su dakle u milosti i nemilosti partnera i bebe što se tiče noći, a nije ništa lakše ni kad tek treba zaspati.

28.01.2010. 19:05:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh