« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STEREOTIPI

Zašto vjerujemo da djeca nužno trebaju i majku i oca?

Znanstvenici su počeli opovrgavati raširenu tvrdnju da su djeca odrasla uz samohrane roditelje ili u homoseksualnim obiteljima nužno drukčija

(Dreamstime)
Više o

djeca

,

samohrani roditelji

,

roditelji

,

obitelj

,

homoseksualni roditelji

,

heteroseksualni roditelji

Pretpostavka da djeca trebaju i oca i majku kako bi se normalno razvijali vrlo je raširena, ali novo istraživanje objavljeno u Journal of Marriage and Family odbacuje tvrdnju da djeca koja odrastaju bez oca zakinuta.

Sociolog Timothy Biblarz sa USC College of Letters, Arts and Sciences i Judith Stacey sa Sveučilišta New York analizirali su relevantne studije o roditeljstvu, uključujući i studije o kućanstvima koje vode samohrane majke i samohrani očevi, te homoseksualni roditelji.

Biblarz i Stacey otkrili su da nema dokaza o roditeljskim sposobnostima koje su povezane sa spolom, uz djelomičnu iznimku vezanu uz dojenje djeteta. Napominju da spol roditelja ima vrlo malo značenje za psihološku prilagodbu i društveni uspjeh djeteta.

Navode da često citirana sociologija zapravo ne spominje pitanje trebaju li djeca i majku i oca, već se uglavnom navode istraživanja koja uspoređuju heteroseksualne obitelji s dva roditelja i samohrane roditelje.

Nova studija pokazuje da među djecom heteroseksualnih i homoseksualnih roditelja ima više sličnosti nego razlika. U prosjeku se dvije majke više igraju s djecom, mnogo manje prakticiraju fizičku disciplinu i u manjem broju slučajeva odgoje djecu sa šovinističkim  stavovima. Proučavanja muških homoseksualnih obitelji još uvijek su ograničena.

Ipak, kao i kod heteroseksualnih roditelja, novo roditeljstvo među lezbijkama povećava stres i konflikte, koji su pogoršani općenitim nedostatkom pravnog odobravanja obveze. Osim toga, lezbijske biološke majke preuzimaju veću odgovornost u pružanju brige nego njihove partnerice, što je slučaj i kod heteroseksualnih partnera.

Biblarz zaključuje da znanost pokazuje da nema razlike između djece koju su odgojili roditelji istog spola i roditelji različitog spola. Dakle, to se ne podudara s raširenom pretpostavkom da djecu moraju odgojiti i majka i otac.

28.01.2010. 13:57:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh