« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PSIHOLOGIJA PUŠAČA

Želite prestati pušiti? Mislite na cigarete i dalje!

Blokiranje misli o pušenju isprva daje dobre rezultate, ali ubrzo počinje imati sasvim suprotan učinak

pušenje cigarete
pušenje cigarete (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

ovisnost

,

cigarete

,

pušači

Mislite li da ćete lakše prestati pušiti ako se trudite ne misliti na cigarete, u krivu ste. Tako barem pokazuju rezultati istraživanja provedenog na britanskim sveučilištima u Londonu i Hertfordshireu. Studija objavljena u časopisu ''Psychological Science'' navodi da  blokiranje misli o cigaretama isprva smanjuje količinu popušenih nikotinskih štapića, ali ne i dugoročno.

Psiholog James Erskine, jedan od autora studije, kaže kako trud da izbjegavamo misliti o lošoj navici kako bismo je se riješili zapravo aktivira kasniju povećanu konzumaciju.

>> Pušenje uzrokuje 17 vrsta raka

Dr. Erskine i njegov tim znanstvenika već su istražili utjecaj misli na prehranu - pokazalo se da ljudi koji se trude ne misliti na čokoladu kasnije pojedu više od onih koji su o čokoladi namjerno mislili.  

U ovom istraživanju sudjelovalo je 85 pušača tijekom tri tjedna koji su pušili najmanje 10 cigareta dnevno. Podijeljeni su u tri grupe. Tijekom drugog tjedna jednoj je grupi rečeno da potisne misli o cigaretama, drugoj da aktivno misli o pušenju, a treća je grupa bila kontrolna i ništa nije mijenjala.

>> Petogodišnji ovisnik o cigaretama poslan na odvikavanje

Rezultati su pokazali da su pušači u grupi koja je potisnula misli tijekom drugog tjedna pušili gotovo pet cigareta manje od grupe koja je mislila o cigaretama i gotovo četiri manje od kontrolne grupe.  

Ali u trećem tjednu, kad su prestali obuzdavati svoje misli, grupa je počela pušiti tri cigarete više od ostale dvije grupe. Rezultati pokazuju da je u grupi koja je potisnula misli povećanje iz drugog u treći tjedan bilo čak šest cigareta. Znanstvenici zato zaključuju kako je to vrlo loša metoda za prestanak pušenja.

18.08.2010. 10:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh