« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
zastrašujuće!

Pušenje uzrokuje 17 vrsta raka

Rak crijeva nedavno je uvršten na dugačak popis vrsta raka koje pogađaju pušače

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

Rak

,

rak pluća

Rak bi već 2010. mogao biti glavni uzrok smrtnosti u svijetu, veći i od kardiovaskularnih bolesti, a najveće žrtve eksplozije te bolesti povezane su upravo s pušenjem i masnom prehranom.

S oko 3000 novo-oboljelih godišnje, Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća, a približno 90% oboljelih su aktivni i pasivni pušači, pokazuju statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva.

U usporedbi s europskim zemljama gdje prosječno od raka pluća umre 40 osoba na 100.000 stanovnika, Hrvatska je odmah iza Mađarske s 59 umrlih na 100.000 stanovnika.

Iako je rak pluća najpoznatija vrsta te zloćudne bolesti kod pušača, na službenom popisu se nalazi ukupno 17 vrsta raka uzrokovanog konzumacijom cigareta. Američke studije pokazuju da se kod osoba koje su 40 godina pušile, rizik raka crijeva povećava za 30-50%.

Osim toga, pušači se prije ili kasnije moraju nositi sa srčanim problemima, moždanim udarima, visokim tlakom, problemima s disanjem i astmom.

Od štetnih učinaka cigareta nisu pošteđeni ni nepušači. Zbog pasivnog pušenja i dima kojim su okruženi na brojnim javnim mjestima mogu oboljeti od raka pluća, a žene prije menopauze i od raka dojke, te vjerojatno raka sinusa.

Kod strastvenih pušača, rizik od oboljenja veći je kod sljedećih vrsta raka:

rak crijeva
rak pluća
određeni oblici leukemije
rak želuca
rak mjehura
rak mokraćnih putova
rak grkljana
rak nosa
rak jetre
rak bubrega
rak gušterače
rak vrata maternice
rak dojke (vjerojatno)
rak usne šupljine
rak ždrijela
rak jednjaka
rak jezika

08.12.2009. 14:56:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh