« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
DOKAZANO

Zdrava prehrana štiti od raka

Svako povećanje individualnog indeksa zdrave prehrane za jedan bod povezano s 12% manjim rizikom obolijevanja od bilo kojeg oblika raka

Zdrava prehrana je imperativ!
Zdrava prehrana je imperativ! (Shutterstock)
Više o

karcinom

,

zdrava prehrana

,

prevencija

Zdrava prehrana ima goleme koristi za naš organizam, a možda i najvažnija je upravo otkrivena - može spriječiti pojavu raka.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Cancer Research,  a prikupljeni su od oko 41000 ispitanika koji su na početku promatranog osmogodišnjeg razdoblja bili stariji od 40 godina.

Koristeći međunarodne smjernice za zdravu prehranu, znanstvenici su utvrdili kako je svako povećanje individualnog indeksa zdrave prehrane za jedan bod povezano s 12% manjim rizikom obolijevanja od bilo kojeg oblika raka.

Istraživači s pariškog sveučilišta dodaju kako su dodatne sinergijske učinke imali čimbenici poput redovite tjelovježbe i reduciranja konzumacije alkohola.

Primjerice, tjelovježba je povezana sa snižavanjem krvnog tlaka te tako poništava negativan učinak pretjeranog unosa soli.

Konzumacija alkohola je poznati čimbenik rizika za karcinome ždrijela, jednjaka, želuca, jetre, debelog crijeva i dojke, naglašavaju znanstvenici.

31.07.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh