« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
PROBLEM

Zbog čega spavamo sve manje

U prosjeku spavamo čak sat i pol manje od preporučenih osam sati, a više od polovine ispitanika ne može nadoknaditi propušteno tijekom vikenda

Spavamo sve kraće
Spavamo sve kraće (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

san

,

manjak sna

,

zdrav san

,

zdravo spavanje

Spava se sve manje, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, a skoro polovica ispitanika izjavila je nešto grozno - da si ne može priuštiti gubljenje vremena vikendom.

Gotovo dvije trećine ispitanika izjavila je da spava 6 sati i 27 minuta dnevno u prosjeku, što je sat i pol manje od preporučenih osam sati sna dnevno.

Što je još gore, više od 25 posto osoba spava manje nego prije godinu dana, a buđenje odgađamo samo 11 minuta u najboljem slučaju. Stručnjaci su zapanjeni ovim negativnim trendom naglašavajući da je jako štetan za zdravlje. 

Naime, samo 40 posto ispitanika priznalo je da navija alarm ranije nego što bi se trebali probuditi pa si priušte još dvije odgode buđenja misleći da tako više spavaju, no upravo taj način buđenja je naročito opasan jer se osjećate umornije, a ne svježije kad se napokon dignete.

Takvo drijemanje zapravo vodi u propuštanje vitalne, REM faze sna koja se događa neposredno prije buđenja, stoga stručnjaci savjetuju da vikendom nadoknadite propušten san.

Razlozi ovakvog stanja su različiti - trećina ne spava zbog financijskih problema, četvrtina zbog obiteljskih, a petina zbog stresa na poslu.

24.08.2013. 15:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh