« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
KAZALIŠTE

Završio je projekt "Klikni s kazalištem"

Uspješno je završio online projekt "Klikni s kazalištem" Teatra Tirena u sklopu kojeg su održane besplatne radionice, tribine, formirane 4 podcast redakcije i napravljena jedna online izvedba

Klikni s kulturom
Klikni s kulturom (Arhiva)
Više o

kultura

,

Klikni s kazalištem

"Klikni s kazalištem" započeo je 9.srpnja 2021.godine, a namijenjen je mladima od 16 do 25 godina kojima je onemogućen ili otežan pristup kulturnim događanjima. Partneri u projektu bili su Kulturni centar Osijek, Pučko otvoreno učilište Pazin i Kinoklub Karlovac.

Na samom početku projekta održane su tri online tribine na kojima su prikazane tri predstave za tinejdžere Teatra Tirena: "Drugačiji", "U mojoj glavi" i "#generacija". Nakon odgledanih predstava s mladima se razgovaralo o aktualnosti kazališta kao medija, angažiranom kazalištu i mogućnostima uprizorenja aktualnih problema mladih.

U sklopu projekta održano je 7 četverotjednih online radionica - Gluma, Scenski pokret, Dramsko pisanje, Kostimografija, Scenografija, Snimanje i Montaža.

Radionica podcasta trajala je 10 tjedana. Po završetku formirane su redakcije u 4 grada: Zagrebu, Pazinu, Osijeku i Karlovcu. Tijekom četiri mjeseca svaka je redakcija snimila četiri podcast emisije "Klikni s kulturom". U 16 podcast emisija napravljen je 21 intervju, a emisije imaju 1580 klikova na Mixcloud i Youtube kanalima na kojima ih, kao i na Tireninoj mrežnoj stranici i dalje možete poslušati!

Nakon tromjesečne radionice online izvedbe u kojoj se izvođači nikad nisu okupili u istom prostoru održana je autorska izvedba mladih polaznika "Odotrovanje" na Zoom platformi.

U projektu "Klikni s kazalištem" pod stručnim vodstvom 9 voditelja održano je ukupno 106 sati radionica na kojima je sudjelovalo 110 polaznika iz 17 različitih gradova koji su se na radionice priključivali s različitih mjesta: iz studentskih domova, soba, kuhinja, autobusa, vlakova, parkova, pa čak i prekooceanskih brodova. U 72 dana aktivnosti snimljeno je oko 40 GB materijala i podataka, a tijekom projekta razmijenjeno je oko 3000 mailova.

Cilj projekta bio je da se mladi u online interakcijama s profesionalcima iz različitih umjetničkih grana pobliže upoznaju s kulturom, te steknu vještine s kojima bi je i sami mogli ostvarivati u svojim sredinama. Projekt je poticao razvoj njihovih osobnih kreativnih potencijala, samopouzdanja i kritičkog mišljenja te im omogućio da aktivno sudjeluju u osmišljavanju digitalnih kulturnih sadržaja i njihovoj provedbi. Kroz niz kazališnih, filmskih i radiofonijskih radionica te drugih vođenih aktivnosti, polaznici su naučili kako samostalno proizvesti živu online izvedbu, video uratke te podcaste.

Više o tome kako je bilo sudjelovati u radionicama i raditi u podcast redakcijama možete poslušati u posljednjem izdanju podcasta "Klikni s kulturom" naslova "Svemu dođe kraj...".

Radionice u projektu "Klikni s kazalištem" vodili su Maja Sviben, Ivan Kristijan Majić, Karla Kostadinovski, Nina Horvat, Tihana Strmečki, Leo Vukelić, Ida Loher, Ksenija Sanković i Marijana Matoković. Urednice podcast redakcija bile su Ines Škuflić-Horvat, Tamara Perković, Roberta Špoljarić i Mirna Šmit, a producentica Tina Tišljar. Voditeljica projekta bila je Vesna Miholić, a njezine asistentice Nina Kunek i Ines Škuflić-Horvat. Koordinatorica promotivnih aktivnosti bila je Nina Horvat.

Projekt u sklopu projektnog poziva "Umjetnost i kultura online" sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te ga podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 435.831,42 HRK od čega je iznos EU potpore 370.456,71 HRK (85%). Razdoblje trajanja projekta je od 9. srpnja 2021. do 9. srpnja 2022. godine. Sve informacije o projektu možete pronaći na mrežnoj stranici Teatra Tirena www.tirena.hr

08.07.2022. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh