Zašto vam juha nije dobra koliko bi vi željeli da je?
Profesionalni su kuhari podijelili svoje male tajne i pogreške koje ljudi po njima najčešće rade kod pripreme juhe
Svi smatraju da je relativno lako skuhati juhu, sastojci se ubace u lonac te se ostave da se lagano krčkaju; no ponekad male pogreške mogu uništiti teksturu ili okus jela. .
Upravo zato poslušajte savjeta profesionalaca i vaša će juha biti - za pet!
1. Držanje lonca poklopljenog - poklopiti juhu ili ne, ovisi o vrsti juhe, no općenito, Gefen kaže da poklapa juhe na bazi mahunarki, kako bi se smanjilo isparavanje i izbjegla pregusta juha, dok većinu drugih juha ostavlja otklopljene i kuha na laganoj vatri, da lakše kontrolira koliko je tekućine isparilo.
2. Kuhanje svih sastojaka jednako - kako biste bili sigurni da je sve u juhi idealno skuhano; bez hrskavog krumpira ili kašaste mrkve; sastojke stavljajte prema tome koliko se dugo trebaju kuhati. "Ako radim juhu od plodova mora, prvo počnem pirjati tvrđe povrće poput krumpira", kaže chef. "Sve se mekše ili smrznuto povrće može dodati i kasnije, a zadnja stvar koja se stavlja su morski plodovi, budući da im treba samo nekoliko sekundi."
3. Nedovoljno dugo kuhanje - za dobru juhu treba vremena, a kada je pripremate, pravi je način "niska temperatura i dugo kuhanje". "Najbolje je sve lagano kuhati, dajući svim sastojcima vremena da prožmu okuse i stvore uravnoteženo i ukusno jelo", kaže Gefen; pa ovisno o sastojcima koje koristite, juhu kuhajte od 45 minuta, do sat i pol.
4. Previše ili premalo soli
Najvažnije je kušati i juhu začinjavati 'u hodu' te se osloboditi ideje da treba točno slijediti recept. Dok se juha kuha, tekućina isparava, a slanost se povećava pa za najbolje rezultate stručnjaci preporučuju postupno dodavanje soli. "Soli treba staviti malo na početku, malo tijekom kuhanja i opet malo na kraju, kad je juha skoro gotova", rekao je za Huff Post Einav Gefen, kuhar u ugostiteljskoj tvrtki Restaurant Associates.
5. Ubacivanje svih sastojaka odjednom - iako juha podrazumijeva kuhanje svih sastojaka, to ne znači da treba u kipuću vodu samo ubaciti meso i povrće. Ako koristite, na primjer, luk, nemojte ga samo skuhati, savjetuje glavni kuhar Coastal Soups, Ben Goodnick. "Luk treba barem malo pirjati prije dodavanja tekućine", kaže Goodnick i preporučuje pirjanje luka dok ne postane proziran ili dok se skroz ne poprži, ovisno o vrsti i 'težini' juhe.
I sad znate što vam je činiti - napravite najbolju juhu!
Novi komentar