« Muškarci
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
DIY

Zašto treba biti sam svoj majstor?

Bavljenje sportom poput trčanja ili vožnje biciklom kod žena smanjuje izglede za prijevremenu smrt za 25 posto, a kod muškaraca za 22 posto, no popravci - još i više

Bacite se na kućne popravke!
Bacite se na kućne popravke! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

muškarci

,

sam svoj majstor

Muškarci koji se redovito preznoje vikendima sami popravljajući po kući ili oko nje u varijanti sam svoj majstor imaju dulji životni vijek, pokazalo je dansko istraživanje koje prenosi britanski list Daily Mail.

Istraživanje je loša vijest za muškarce koji vikend provedu u naslonjaču jer 'sami svoji majstori' u dobi od 50 do 64 godine imaju 23 posto manje izglede da će umrijeti mladi od bilo kojeg uzroka.

Danski stručnjaci proučavali su u okviru dugoročne studije 60 tisuća sredovječnih muškaraca i žena kako bi utvrdili utjecaj raznih oblika tjelesnih aktivnosti na duljinu njihova života.

Bavljenje sportom poput trčanja ili vožnje biciklom kod žena smanjuje izglede za prijevremenu smrt za 25 posto, a kod muškaraca za 22 posto. Utvrđeno je i da vrtlarenje produljuje život, posebno kod muškaraca.

Istraživanje nije pokazalo da puno vremena posvećenog tjelesnim aktivnostima dodatno smanjuje rizik od prerane smrti u odnosu na ljude koji se tjelesnim aktivnostima bave umjereno. Zaključak znanstvenika stoga je da je važnije sudjelovati u bilo kojoj tjelesnoj aktivnosti nego provoditi sate u njoj.

"To bi moglo sugerirati da je izbjegavanje sjedilačkog načina života važnije od velikog broja sati provedenog u vježbanju", zaključili su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Epidemiology.

07.09.2016. 15:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh