« Život
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
FORA :)

Zašto tkanina potamni kad je mokra

Kada zraka svjetlosti pogodi tkaninu, dio svjetlosti se upije, a dio odbije. Dio koji se odbije prema očima promatrača odredit će boju koju vidimo.

Ovo je fora :)
Ovo je fora :) (Pixabay)
Više o

boja

,

tkanina

Pitate se odakle nam samo ideja da uopće postavimo takvo pitanje? E, pa, mi se volimo pitati ono što se drugi ne pitaju.

Nas zanima zašto nam je odjeća (pogotovo ljeti) pod pazusima unatoč dezodoransu ponekad i smrdljiva i nekoliko nijansi tamnija nego inače.

Mrlje od znojenja nisu ništa novo, no svejedno su neugodne. Kad je mokra, tkanina postaje tamnija zbog načina na koji naše oči percipiraju svjetlo i na koji predmeti odbijaju svjetlo, jer svaki komad tkanine to čini na drugačiji način.

Boja mokre tkanine zapravo nije ništa tamnija nego boja svjetle, isto kao ni boja mokrog asfalta nije tamnija od boje suhoga.

Kada zraka svjetlosti pogodi tkaninu, dio svjetlosti se upije, a dio odbije. Dio koji se odbije prema očima promatrača odredit će boju koju vidimo.

No, američki kemičar Richard Sachleben tvrdi da boja predmeta koji promatramo ovisi i značajkama njegove površine, od koje se svjetlo odbija.

Kada se znoj upije u majicu, na njoj se stvara sloj tekućine. Ako je majica plave boje, kad ju na mokrome mjestu pogode sunčeve zrake, mokri sloj umanjuje količinu zraka koje se odbijaju od plave boje i dolaze do očiju promatrača.

„Voda je bezbojna, što znači da ne upija boju", objašnjava Sachleben. „No voda se ponaša poput vodiča na površini tkanine, i time mijenja kut pod kojim svjetlost udata u njezinu površinu."

Drugim riječima, voda pomaže površini tkanine da upije više svjetlosti, a s obzirom da se manji dio svjetlosti odbija do nas, promatrača, nama taj dio tkanine djeluje tamnije.

Na percepciju boje djeluju također i neki drugi čimbenici, poput vrste svjetla, njegova intenziteta i kut pod kojim udara u površinu predmeta, a osim na znojnim majicama, ovaj se fenomen može pratiti i na drugim površinama. Svi dobro znamo da boja na zidovima izgleda potpuno drugačije nakon što se osuši. Ovaj članak upravo je objasnio zašto.

Piše: Andrea Holi
07.06.2018. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh