« Život
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
ZAPAMTITE!

Ospice - sve što trebate znati

Najbolje je vrijeme da saznate sve o ospicama i načinima kako zaštiti sebe i svoje najdraže

Ospice izgledaju ovako
Ospice izgledaju ovako (Arhiva)
Više o

ospice

,

kako izgledaju ospice

Hrvatskoj možda prijeti epidemija ospica nakon nekoliko zabilježenih slučajeva, a kako se ova bolest širi vrlo brzo, najbolje je vrijeme da saznate sve o ospicama i načinima kako zaštiti sebe i svoje najdraže.

Ospice su iznimno zarazna bolest koja je uzrokovana virusom, a širi se zrakom kroz sluz. Izvori zaraze su kihanje, kašljanje i disanje u blizini zaražene osobe. Virus opsica može preživjeti nekoliko sati pa čestice koje se slegnu mogu zaraziti bez izravnog kontakta sa zaraženom osobom.

U najvećoj su opasnosti od zaraze ljudi koji putuju. Ospice vas mogu zaraziti diljem svijeta, a posebno na Bliskom Istoku, Aziji i Africi. U SAD-u većina su slučajeva bile osobe koje su bile na internacionalnom putu. Na taj način dolazi do epidemije.

Simptomi

Simptomi ospica uključuju kašalj, groznicu i crvene oči. Osim toga, pacijenti se često žale na povećanu osjetljivost na svjetlost, bolove u mišićima i bolno grlo. Česti su simptomi bijele mrlje u ustima. Na koži se može pojaviti sumnjivi osip. 

Liječnici mogu utvrditi ospice pregledom kože i osipa, provjerom simptoma koji su karakteristični za ospice koje smo naveli. Ukoliko ne mogu sa sigurnošću utvrditi osobu se šalje na vađenje krvi kako bi ga testirali na virus ospica.

Ospice mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije u slučaju da se ne liječe pravilno. Najčešće dolazi do pneumonije, upale na mozgu odnosno encefalitisa. Komplikacije povezane s ospicama su još bronhitis, pobačaj, infekcija uha pa čak i pobačaj.

Zaštita

Od ospica se možete zaštiti održavanjem higijene. Perite češće ruke, izbjegavajte dodir sa bolesnim osobama, ne dirajte lice prljavim rukama i radite na imunitetu. Razmislite o cijepljenju djece.

Savjet

Ako sumnjate da ste se zarazili, odmah ograničite kontakt sa članovima obitelji i ne izlazite iz kuće. Posjetite liječnika i opišite u svoje simptome. Nemojte zanemariti podatke o svojim putovanjima jer će liječniku tako biti lakše dijagnosticirati vas.

08.06.2018. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh