« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
MLJAC

Zašto su gljive dobre za zdravlje

Prema novom istraživanju, ljudi koji su svakodnevno jeli 18 grama gljiva imali su 45 posto manji rizik od razvoja raka od onih koji nisu jeli gljive

Treba jesti gljive!
Treba jesti gljive! (Arhiva)
Više o

karcinom

,

gljive

Hrana koju unosimo može utjecati na naše zdravlje. S jedne strane ne preporučuje se prekomjeran unos namirnica koje mogu biti štetne, poput šećera ili brze hrane, a s druge strane, neke namirnice bi trebalo jesti jer su dobre za nas.

Jedno istraživanje je tako otkrilo da bi jedenje gljiva moglo prepoloviti rizik od razvoja raka. Istraživači s Penn Statea pokušali su utvrditi vezu između konzumacije gljiva i rizika od raka, a rezultate studije objavili su 16. ožujka u časopisu Advances in Nutrition.

Istraživači su analizirali više od 19.500 pacijenata s karcinomom pregledavajući 17 studija raka objavljenih između 1966. i 2020. godine. Prema novom istraživanju, ljudi koji su svakodnevno jeli 18 grama gljiva imali su 45 posto manji rizik od razvoja raka od onih koji nisu jeli gljive.

>> Gljive su sada najbolja hrana >>

"Ova otkrića pružaju važne dokaze o zaštitnim učincima gljiva protiv raka", rekao je koautor studije John Richie, istraživač s Instituta za rak na Penn Stateu i profesor javnih znanosti i farmakologije.

Ispitivanje je pokazalo da je najviše smanjen rizik za rak dojke.

Prema studiji, osobe koje su svakodnevno jele gljive imale su znatno manji rizik od razvoja raka dojke. Koautor studije Djibril M. Ba i apsolvent epidemiologije da bi to moglo biti zato što većina drugih studija koje su pregledali nisu uključivale druge specifične vrste raka.

Autori studije navode da je svakako potrebno provesti dodatna istraživanja koja bi potvrdila njihov nalaze i koja bi otkrila kako se mogu ciljati specifični karcinomi.

>> 5 razloga zašto trebate jesti gljive >>

Gljive su bogate važnim vitaminima, hranjivim sastojcima i antioksidansima, ali istraživači kažu da je jedan antioksidans, ergotionein, zaslužan za niži rizik od razvoja raka. Ergotioneina ima najviše u shiitake gljivama, bukovačama, maitake gljivama i kraljevskim bukovačama, piše Best life, no istraživači navode da dodavanje bilo koje vrste gljiva može smanjiti rizik od razvoja raka.

23.04.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.04.2021. 17:41
    nisam ljubitelj gljiva ali zdrave su
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh