« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
EHHH...

Jedete li previše šećera?

Neke namirnice bogate šećerom prolaze kroz teške procese obrade, a slatke stvari dodaju se kako bi bile ukusnije i poželjnije

Višak šećera nije dobar za vas
Višak šećera nije dobar za vas (Arhiva)
Više o

šećer

,

višak šećera

Šećer i rafinirani ugljikohidrati smatraju se "praznim kalorijama", uglavnom zato što ne sadrže korisne hranjive sastojke.

No, nije jednostavno smanjiti unos šećera. Neke namirnice bogate šećerom prolaze kroz teške procese obrade, a slatke stvari dodaju se kako bi bile ukusnije i poželjnije.

Često se takve namirnice prodaju kao "zdrave", a zapravo sadrže velike količine šećera.

Ovih sedam znakova pokazuju da jedete previše šećera.

Debljanje - glukoza je glavni izvor energije za tijelo, ali ako se odmah ne koristi kao energija, tijelo skladišti višak u jetri, mišićima ili se akumulira kao masnoća, piše Harper's Bazaar. Prekomjeran unos šećera može dovesti do skupljanja masnih naslaga u našem tijelu što na kraju dovodi do debljanja.

Nadutost - manje poželjne bakterije i kvasac stvaraju plinove kada fermentiraju neprobavljenu hranu u debelom crijevu. Loše bakterija vole šećer, a korisne bakterije vole povrće. Plinovi koji se javljaju nakon konzumacije šećera mogu dovesti i do nadutosti.

Nesanica - ako jedete slatkiše kasno navečer, to može izazvati nalet energije u vrijeme kada se pripremamo za spavanje i kada je tijelu potreban odmor. Ako imate problema sa spavanje, pokušajte smanjiti unos šećera, osobito u kasnim večernjim satima.

Niske razine energije - glukoza je bitna za proizvodnju energije u tijelu. Međutim, važno je održavati ravnotežu razine šećera u krvi. Nakon konzumacije šećera, gušterača oslobađa inzulin za pomoć u prijenosu glukoze u stanice, što znači da možemo osjetiti nalet energije. Jednom kada se istrošimo, možemo osjetiti pad energije jer naše tijelo zahtijeva više šećera kako bi cijeli taj ciklus krenuo ispočetka.

Prerano starenje - pretjerana konzumacija šećera može dugoročno oštetiti proteine kože, kolagen i elastin, što dovodi do preuranjenih bora i starenja. Previše šećera također bi moglo doprinijeti neravnoteži ženskih menstrualnih hormona što bi moglo rezultirati aknama. Prevelike količine šećera mogu dovesti do neuravnotežene crijevne flore i upale u tijelu, što se obično viđa kod kožnih bolesti poput ekcema.

Stalna želja za slatkim - šećerna hrana izaziva ovisnost. Dokazano je da hrana bogata šećerom aktivira "nagradni put" u mozgu oslobađajući dopamin, sličan onome kod lijekova koji izazivaju ovisnost.

Oslabljen imunološki sustav - ispravna ravnoteža crijevnih bakterija nužna je za pravilan rad imunološkog sustava. Prehrana bogata šećerom nahranit će manje poželjne bakterije, što će posljedično utjecati na funkcioniranje imunološkog sustava.

23.04.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.04.2021. 17:40
    ne valja puno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh