« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 28 dana i 3 sata
STVARNO?

Zašto smo neljubazni?

Studij će se istraživati ljubaznost kroz različite aspekte, a želi biti protuteža aktualnom političkom kontekstu u svijetu

Nismo baš nešto ljubazni...
Nismo baš nešto ljubazni... (Arhiva)
Više o

neljubaznost

Pomoći kolegi s posla, zanimati se za zdravlje susjeda u poznim godinama, propustiti automobil u vrijeme najvećih gužvi, čitav niz svakodnevnih lijepih gesta odsad će biti predmet znanstvenih istraživanja na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), koje je službeno u srijedu otvorilo Institut za ljubaznost.

Riječ e o interdisciplinarnom studiju koji će istraživati ljubaznost kroz evoluciju, biologiju, psihologiju, ekonomiju, kulturu i socilogiju, objašnjava se u priopćenju sveučilišta. "Institut Bedari za ljubaznost na UCLA-i želi biti protuteža aktualnom političkom konteksu u svijetu koji obiluje nasiljem i napetostima", ističe  Darnell Hunt, dekan Fakulteta društvenih znanosti uglednog kalifornijskog sveučilišta u sklopu.

Matthew Harris, suutemeljitelj instituta objašnjava da se ljubaznost krije u svakome od nas i "trebat će mnogo istraživanja da bismo shvatili zbog čega ljubaznost može biti tako rijetka u modernom svijetu". 

Znanstvene studije pokazale su da ljubazne geste imaju vrlo pozitivan učinak na tjelesno i mentalno zdravlje osoba koje ih čine, ali da mogu biti "zarazne" za ljude koji svjedoče takvim potezima.

06.07.2020. 13:04:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh