« Muškarci
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
ESTROGEN

Zašto s godinama muškarci postaju slabiji

Kad vam sve postaje teško za nositi i više nemate toliku potrebu da ispadnete frajer pred curama oko vas ... počet će vam rasti i trbuh

Vježbanje vas može izvući
Vježbanje vas može izvući (Shutterstock)
Više o

žene

,

muškarci

,

estrogen

,

testosteron

,

zavođenje

,

trbuh

Očiti krivac je testosteron jer se s godinama proizvodi manje muškog hormona, no iznenađujuće je što i estrogen, ženski spolni hormon, igra važniju ulogu u muškim tijelima nego se prije vjerovalo, a njegove smanjene razine pridonose širenju struka kao i kod žena, utvrdili su američki znanstvenici.

Otkriće značajne uloge estrogena kod muškaraca predstavlja veliki iskorak, kaže Peter Snyder s medicinskog fakulteta sveučilišta u Pennsylvaniji koji vodi veliki projekt hormonske terapije za muškarce starije od 65 godina i koji nije bio uključen u istraživanje.

Sve donedavno manjak testosterona smatrao se jedinim razlogom zbog kojeg muškarci prolaze fizičke promjene u srednjim godinama.

Nova istraživanja sada pokušavaju utvrditi koji točno učinak imaju pojedini hormoni kod muškaraca i kako na funkcioniranje tijela utječu različite koncentracije tih hormona.

Dok je smanjena razina testosterona odgovorna za smanjenje mišićne mase sredovječnih muškaraca, smanjivanje razine estrogena utječe na akumuliranje masnoća, pokazao je rad objavljen u časopisu New England Journal of Medicine koji pruža dosad najčvršće dokaze da je estrogen značajni faktor u sredovječnim nevoljama muškaraca.

Oba hormona potrebna su za libido.

"Neki od simptoma koji su pripisivani manjku testosterona zapravo su djelomično ili u potpunosti posljedica pada razine estrogena", kaže Joel Finkelstein, endokrinolog s harvardskog medicinskog fakulteta i voditelj istraživanja.

Njegovo istraživanje tek je početak nečega za što se mnogi nadaju da će dovesti do novih spoznaja o testosteronima i estrogenima kod muškaraca.

Istraživanja se provode o tomu mogu li tretmani testosteronom omogućiti muškarcima pomlađivanje - poput sposobnosti da brže hodaju, osjećaju se životnije, poboljšaju svoje seksualne funkcije i memoriju i ojačaju kosti.

"Ignorirali smo taj hormon (estrogen) no sada ga proučavamo", kaže gerijatar Alvin Matsumoto s medicinskog fakulteta sveučilišta u Washingotnu.

I muškarci i žene proizvode estrogen iz testosterona, no muškarci ga proizvode toliko da ga na kraju imaju dvostruko više od žena u menopauzi. S padom razine tih hormona tijelo se mijenja, a znanstvenici su se dosada koncentrirali jedino na estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca.

Stručnjaci kažu kako je prerano preporučiti terapiju muškaraca estrogenima jer oni u visokim dozama izazivaju stvaranje ženskog oblika tijela poput povećanja grudi.

Jedan od učinaka kojeg su u okviru istraživanja uočili je da su se kod muškaraca kod kojih je medikamentozno onemogućena proizovodnja estrogena pojavili valovi vrućine, tzv. valunzi.

16.09.2013. 09:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh