« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
DIM

Zašto (ni)je tako lako prestati pušiti

Prestanak pušenja je velika želja, no jednako tako i veliki problem većini pušača, a znanstvenici misle da su došli do rješenja tog problema

Mozak se igra s nama ...
Mozak se igra s nama ... (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

mozak

,

prestanak pušenja

,

kako prestati pušiti

Prestanak pušenja nije jednostavna stvar, to vam može potvrditi prava vojska pušača koja je barem jednom pokušala prestati i nije uspjela, a znanstvenici stalno pokušavaju doći do ključa ovog problema. 

Zadnje istraživanje na tu temu koristilo je magnetsku rezonancu za snimanje moždane aktivnosti pušača koji su pokušali prestati pušiti kako bi saznali što se zapravo događa u mozgu u trenucima apstinencije da tako velik postotak ljudi ponovno počne pušiti. 

>> Pozitivne tjelesne promjene nakon prestanka pušenja >>

Ispitanicima je mozak sniman neposredno nakon popušene cigarete i jednom nakon 24 sata od prestanka pušenja, da bi se nastavilo pratiti njihovo ponašanje tijekom sedam dana bez cigareta.

>> Prirodni recept za prestanak pušenja >>

Zašto baš sedam? Zato što je u tom vremenu najviše onih koji se odluče prestati pušiti poklekne i vrati se svom poroku, kažu znanstvenici i dodaju da je istraživanju manje od jedne četvrtine ispitanika željnih prestanka pušenja stvarno i izdržao sedam dana bez cigarete.

>> Vježbe disanja za prestanak pušenja >>

Rezultat je porazan, jer je većina pukla već tijekom prva 24 sata apstinencije, a u obranu ovako drastičnog iskazivanja ovisnosti znanstvenici kažu da se u mozgu pušača javljaju aktivnosti koje ne pogoduju prestanku pušenja

Naime, nakon što tijelo osjeti nedostatak nikotina, smanjuje se aktivnost u dijelovima mozga zaduženim za kognitivnu kontrolu, pa su ispitanici imali bitno lošije rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti nego kad su pušili.

>> Osam načina za prestanak pušenja >>

Znanstvenici nude i recept za prestanak pušenja - nakon što ugasite zadnju cigaretu, mozak usmjerite na novi cilj, dobro ga isplanirajte i počnite provoditi kao dio poboljšanja samog sebe, jer upravo ti dijelovi mozda pate zbog nedostatka nikotina. 

06.12.2014. 11:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh