« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
POKUŠAJTE

8 načina za prestanak pušenja

Akupunktura, hipnoza ili žvakaće gume samo su neki od načina kako prestati pušiti – pogledajte i ostale, možda je jedan od njih onaj pravi za vas

pušenje cigarete prestanak
pušenje cigarete prestanak (Shutterstock)
Više o

cigarete

,

hipnoza

,

akupunktura

,

nikotin

,

pušenje prestanak

,

NGP

Pokušavate se riješiti cigareta ali svaki pokušaj je bezuspješan? Svaka osoba je drugačija, pa svaki pušač treba pronaći pravi način za prestanak pušenja. Njemački Bild nudi osam različitih načina i savjeta kako prestati pušiti:

Zamjena za nikotin

Ovdje spadaju flasteri i žvakaće gume. Preporučaju se okorjelim pušačima koji puše 20 ili više cigareta dnevno. Nemaju nikakve nuspojave, a uspješni su u 30 posto slučajeva.

Programi i tečajevi

Tečajevi za pomoć pušačima su vrlo korisni, posebno u kombinaciji sa zamjenama za nikotin (flasteri i žvakaće gume). Također, uspješnost im je vrlo visoka - i do 50 posto.

Hipnoza

Hipnoza nije apsolutno nužna, a izgledi za uspjeh su oko 15 posto. Znanstvenih dokaza u korist hipnoze nema puno, ali tko zna, možda baš vama pomogne.

Akupunktura

Prednost akupunkture je ta što je izvrsna dopuna sportu i kretanju općenito. Iako nema puno znanstvenih dokaza da pomaže u sprječavanju pušenja, mnogi se odlučuju upravo za akupunkturu.

Laserska terapija

Ovom novom terapijom laserom se stimuliraju različite točke na uhu, a sve funkcionira slično kao akupunktura. Ne postoje, međutim, znanstveni dokazi koji bi potvrdili uspješnost terapije.

Nikotinske injekcije

Ove injekcije su novost na tržištu i još uvijek nema znanstvenih potvrda o njihovoj uspješnosti.

Pilule

Pilule koje sadrže tvari vareniklin i bupropion preporučaju se samo u nekim slučajevima, na primjer pacijentima koji tijekom odvikavanja pate od depresije ili nemaju dovoljno jaku motivaciju. Pilule ipak imaju nuspojave: bezvoljnost, glavobolju, nemiran san, a izdaju se samo na liječnički recept.

Samo prestanite!

Ovo je najgori način od svih i ima velik postotak povratka na staro, oko 95 posto, ali isplati se pokušati.

04.06.2010. 00:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh