« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
MMM

Zašto ne možemo odoljeti slatkom?

Što je to u našem biću što nas tjera prema slatkom iću, mogli bismo se zapitati i odmah dati dobar odgovor

Čokolada je mmm, ali radi probleme
Čokolada je mmm, ali radi probleme (Arhiva)
Više o

slatkiši

,

ugljikohidrati

,

slatko

,

serotonin

,

L-triptofan

,

složeni ugljikohidrati

Slatke namirnice omiljena su grickalica za koju se uvijek može naći dobro opravdanje - umoran sam, treba mi energije, pere me stres, loše sam raspoložena ... U svakom slučaju, prva čokolada na dohvat ruke stradava.

Istraživanja su pokazala da se radi o logičnom potezu, jer slatke namirnice poboljšavaju raspoloženje. Konzumacija ugljikohidrata oslobađa triptofan, koji potiče proizvodnju serotonina što će vas trenutno opustiti, a kako su i izvor energije, osjetit ćete navalu snage kad ste umorni. 

Sad kad smo nabrojali dobre strane, idemo se suočiti s onim lošima: keksi, čips ili čokolada izvor su loših ugljilkohidrata jer će, osim rasta serotonina, izazvati i rast šećera u krvi. To će vam trenutno podići energiju, ali će vam jednako tako ta energija nestati za par sati i osjetit ćete glad.

Rješenje? Složeni ugljikohidrati koji daju energiju i dižu raspoloženje, ali razinu šećera i inzulina u krvi podižu i spuštaju polako, a ne skokovito, pa nema napadaja gladi.

Bilo što napravljeno od integralnih žitarica spada u kategoriju složenih ugljikohidrata i predstavlja poželjnu grickalicu, kao i voće uz malo bjelančevina (jogurt, primjerice), kako bi osigurali dovoljno triptofana. 

19.02.2014. 15:04:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh