« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Strah od odbijanja

Zašto nas pretjerana ljubaznost može koštati zdravlja

Sudeći prema navodima nove knjige, sve je veći broj ljudi koje je poštenje i uljudnost dovelo do neke vrste bolesti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Patološko stanje poznato pod imenom ˝poremećaj osobnosti pretjerane ljubaznosti˝ može vas dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. ˝Ekstremna nesebičnost je karakterna osobnost iza koje se ponekad skrivaju različiti psihološki ili emocionalni problemi˝, tvrdi Les Barbanell, psiholog i autor knjige ˝Uklanjanje maske ljubaznosti˝.

˝Vidio sam iznenađujuće velik broj žena koje su doslovce superjunaci zbog svoje neograničene energije i sposobnosti da ugađaju drugima. No ispod te maske često se skriva nezadovoljstvo, emocionalna izolacija, praznina, krivnja, bijes i zabrinutost˝ objašnjava Barbanell te dodaje: ˝Problem je u tome što izigravanje sveca ponekad može biti smrtonosno.˝

Većina od tih suviše ljubaznih osoba posjeduje strahove od neprihvaćanja i odbijanja. Tijekom života, naučile su kako ublažiti te strahove, što rezultira kreiranjem obrazaca ponašanja pretjerane brige i ljubaznosti prema okolini u kojoj se nalaze. Bilo kakav osjećaj bijesa automatski potiskuju te transformiraju u krivnju.

Prema Barbanellu, tu se ne radi o stvarnoj namjeri, već je ljubaznost mehanizam komunikacije s okolinom. ˝Jedna od koristi takvog ponašanja jest što pojedincu daje percepciju o samom sebi kao dobroj i društveno korisnoj osobi˝, dodaje.

Ipak, stalna briga za ostale ne znači uvijek prirodni altruizam. U stvari, često se radi o metodi kontrole drugih, kao i pokušaju da se izoliraju problematične emocije. Može zvučati iznenađujuće, no kako Barbanell navodi, postoje velike sličnosti između kompulzivne ljubaznosti i narcisoidne osobnosti.

Kao i drugi obrasci ponašanja, korijeni kompulzivne ljubaznosti nalaze se u ranom djetinjstvu. Roditelji koji su previše kritični, perfekcionisti, emocionalno distancirani, vrlo vjerojatno će stvoriti djecu koja će razviti umjetnu ljubaznost. Takva djeca, a kasnije ljudi, neće biti u stanju reći ne svojoj okolini. I to je glavni problem pretjeranog ugađanja ostalima - cijena ljubaznosti može nas koštati zdravlja.

Među osobnim problemima tu dolaze: strah od odbijanja, osjećaj inferiornosti, gubitak integriteta i samopoštovanja, pretjerana samokritičnost, nesigurnost u odnosima sa suprotnim spolom, nemogućnost donošenja odluka itd.

Kako se netko tko nosi masku ljubaznosti može osloboditi svojih strahova? Jedan od načina jest suočavanje sa njima. Naučiti govoriti za sebe, te preuzeti odgovornost za vlastite emocije. Lijepo je mariti za druge, ali ne na rizik svojih vlastitih potreba.

07.09.2009. 14:17:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh