« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
šarena opasnost

U boji za tetoviranje pronađen auto lak

Ukrašavanje tijela može biti lijepo ali i vrlo opasno ako se namjerite na loš salon i pogrešnu osobu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

tetovaže

Tetanus, virus HIV, hepatitis, herpes i druge infekcije poznate su opasnosti s kojima se suočavaju svi koji žele umjetno ukrasiti svoje tijelo.

Zabadanje igle u kožu s unosom pigmenta predstavlja napad na organizam, ali može proći bez neželjenih posljedica ukoliko se prilikom tetoviranja poštuju higijenski uvjeti.

Testiranja slučajnih uzoraka pigmenta u Njemačkoj pokazala su da se u nekima nalaze tragovi teških metala i laka za automobile, koji prouzrokuju alergije i upale a u najgorem slučaju i rak kože.

Dok se s oko 20 uboda u sekundi otrovne boje unose pod kožu postoji opasnost da se žlijezdama prošire i po drugim dijelovima tijela.

Auto lakovi se prilikom tetoviranja koriste jer su posebno dugotrajni i otporni na svjetlost. Iako bi zbog opasnih nuspojava trebali biti zabranjeni, zakoni za sada ne propisuju sadržaj i označavanje pigmenata za tetoviranje.

Tko želi izbjeći navedeni rizik, može se odlučiti na dva alternativna oblika tetoviranja. Prvi je tzv. temptoo, prilikom kojeg se boja unosi samo u gornje slojeve kože pa može izblijediti nakon nekoliko tjedana, a drugi se odnosi na korištenje prirodne boje, kane, koja potječe od grmolike biljke sa Srednjeg Istoka.   

07.09.2009. 14:59:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh