« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
učenje (ni)je mučenje

Kako pobijediti strah od ispita?

Anksioznost može povećati budnost i spremnost, ali i studij pretvoriti u pravu noćnu moru i začarani krug nade i neuspjeha.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

učenje

,

ispitni rokovi

,

strah od ispita

Rujan je, tradicionalno, mjesec ispitnih rokova na brojnim hrvatskim fakultetima. Nakon ljetne stanke, studenti ponovo najviše vremena provode uz knjige u želji da polože ispite i ispune uvjete za upis nove akademske godine ili završetak studija.

Pored normalnog uzbuđenja uoči važnog događaja, sve više studenata muči gotovo paničan strah od ispita povezan s očekivanjima okoline i brizi o vlastitoj budućnosti.

Različiti su simptomu straha, pa tako neki reagiraju napadajima panike, dok drugi padaju u ozbiljne depresije.

Statistike u Njemačkoj pokazuju da kod svakog 20. studenta, od ukupno 1,9 milijuna polaznika različitih fakulteta, postoji potreba za stručnom terapijom kao jedinim izlazom iz začaranog kruga.

Najčešći uzroci straha:1. vlastita negativna iskustva
2. loša iskustva prijatelja
3. manjak samopouzdanja

Jedna od najučinkovitijih metoda u borbi protiv straha od ispita je terapija ponašanja, koja polazi od pretpostavke da je svaka reakcija zapravo naučena tijekom godina te da ju je moguće promijeniti. Stoga liječnici s pacijentima rade upravo na promjeni određenog ponašanja sve dok student ne razvije spremnost suočiti se s ispitom bez psihičkog tereta.

Druga učinkovita metoda je hipnoza. U opuštenom stanju svijesti, studenta se usmjeri na proživljavanje stresne situacije koja je pred njim kako bi ga se mentalno pripremilo na izazov koji ga čega u stvarnom životu.

Kod psihodinamičke terapije, dolazi do analize unutarnjeg konflikta koji postoji u svakome čovjeku a koji je osnovni uzrok straha od ispita. Terapijom se ciljano rješava jedan unutarnji konflikt poput brige oko usporedbe rezultata s drugim studentima ili straha od neuspjeha kojim će se razočarati bliska osoba. Pošto je riječ o dugoročnoj terapiji koja se odvija kroz nekoliko faza, ona nije učinkovita neposredno prije ispita.

Bez obzira potražili stručnu pomoć ili samostalno krenuli u borbu protiv straha, studenti trebaju imati na umu da je osjećaj koji imaju nešto normalno. Također, potrebna im je podrška okoline i razumijevanje, jer svaki dodatni pritisak samo pojačava problem.

Kako pobijediti strah?- učite aktivno - nastojite razumjeti gradivo, tražiti pojašnjenja i redovito ponavljati
- učite u malim cjelinama i ne postavljajte si dugoročne i neostvarive ciljeve
- kad učite ne radite istovremeno nešto drugo
- dok učite, ne opterećujte se mislima i negativnim emocijama u vezi ispita
- ne učite u zadnji čas
- ne kasnite na ispit, ali nemojte doći niti prerano
- ne slušajte što drugi pričaju o ispitu
- nekoliko puta duboko udahnite kako bi se opustili
- ne odgađajte ispite jer samo prolongirate problem
- ohrabrujte se i vjerujte u sebe

07.09.2009. 13:45:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh