« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
JO-JO EFEKT

Zašto nakon dijete žudimo za nezdravom hranom?

Nagli gubitak na težini mijenja način na koji se mozak nosi sa stresom, pa nakon dijete želimo više nezdrave hrane

Zašto nakon dijete žudimo za nezdravom hranom?
Zašto nakon dijete žudimo za nezdravom hranom? (DeviantArt)
Više o

dijeta

,

nezdrava hrana

,

mršavljenje

,

junk food

,

kilogrami

Scenarij je što se dijeta tiče često ovakav: baš kad se trudimo smršavjeti, želja za čokoladom, hamburgerima ili čipsom je najjača. Američki znanstvenici istražili su ovaj fenomen i otkrili da nagli gubitak na težini mijenja način na koji se mozak nosi sa stresom. To znači da stres tijekom dijete, pa i nakon dijete, potiče privlačnost nezdrave hrane.

U istraživanju objavljenom u Journal of Neuroscience znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania su pratili učinke dijete na mozak i apetit miševa. Miševima se unos hrane smanjio za četvrtinu zbog čega su izgubili do 15 posto težine.

>> 15 najbizarnijih dijeta svih vremena

Nakon toga znanstvenici su miševima davali da jedu normalno i svi su ponovno vratili izgubljene kilograme. U početku su miševi koji su netom prekinuli dijetu jeli slične količine hrane kao i miševi koji nisu uopće bili na dijeti, ali kad su ih znanstvenici izložili stresu (na primjer glasnim zvukovima) miševi bi počeli proždirati vrlo masnu hranu.

Zbog toga je i takozvani jo-jo efekt vrlo česta pojava, a ne smije se zaboraviti ni činjenica da dijeta povećava i razinu stresa.

02.12.2010. 09:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh