« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
AQUA CYCLING

Vožnja bicikla pod vodom - odličan trening za cijelo tijelo

VIDEO - Novi trend za stjecanje kondicije i mršavljenje zove se "aqua cycling", a sastoji se od vožnje bicikla u bazenu

Aqua Cycling
Aqua Cycling (Shutterstock)
Više o

bazen

,

mršavljenje

,

bicikl

,

trening

"Aqua Cycling" ili "Aqua Biking" novi je trend za održavanje tjelesne težine. Radi se o fizičkoj aktivnosti koja spaja prednosti klasične vožnje biciklom s pozitivnim djelovanjem vode. Za razliku od vožnje na suhom, zglobovi i diskovi u bazenu nisu pod posebnim opterećenjem, iako otpor kojeg pruža voda traži dodatan fizički napor.

Prvi bazeni s biciklima u Europi su se počeli javljati prije pet godina, a danas su postali pravilo u svim većim fitness centrima. Smatra se da se trend izvorno pojavio u Italiji. Posebni bicikli od nehrđajućeg čelika teže 23 kilograma i mogu se prilagoditi visini korisnika, tako da su oni uvijek samo do visine pupka u vodi.

Aktivnost je prikladna za pripadnike svih dobnih skupina te je podjednako privlačna osobama koje žele izgubiti nekoliko kilograma i onima koji tijelo žele dovesti u formu. "Aqua Cycling" je, naime, trening za cijelo tijelo, a učinkovitost mu se povećava korištenjem bućica jer se podjednako koristi muskulatura gornjeg i donjeg dijela tijela.

Početnici imaju mogućnost treniranja s manjim otporom bicikla od 50-tak vata, dok iskusni sportaši mogu bicikl postaviti na maksimalnih 250 vata. Za ugodnu i čvrstu vožnju napravljene su posebne gumene "tenisice", iako se bicikl može voziti i bez obuće.

Podvodni bicikli sve se češće koriste i u rehabilitacijske svrhe. Naime, veći otpor vode od tijela traži više snage što sam trening čini učinkovitijim. Nadalje, hidrostatski tlak povoljno djeluje na protok krvi i metabolizam. Istraživanja pokazuju da je potrošnja energije, odnosno kalorija znatno veća nego kod usporedivih aktivnosti na kopnu, a postoje naznake da se smanjuje lučenje hormona stresa noradrenalina i adrenalina.

"Aqua Cycling" se posebno preporučuje pretilim osobama te pacijentima koji pate od povišenog krvnog tlaka ili problemima s disanjem.

01.12.2010. 07:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    sex
    08.12.2010. 10:54
    čim se pojavi kod nas odmah počinjem sa vježbanjem
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh