« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
EHH ...

Zašto muškarci žive toliko kraće od žena

Žene u prosjeku žive pet do deset godina duže od muškaraca, a na to utječe cijeli niz društvenih, genetskih i ostalih faktora

Muškarci imaju manje sreće u životu
Muškarci imaju manje sreće u životu (FreeDigitalPhotos)
Više o

žene

,

dugovječnost

,

muškarci

,

dužina života

Muškarci i žene nadmeću se u gotovo svim segmentima života, no u jednom su žene neprikosnovene pobjednice - dužini životnog vijeka. U skoro svakoj zemlji svijeta životni vijek žena duži je od životnog vijeka muškaraca barem pet, a ponegdje i deset godina.

Na duljinu života utječu razni faktori, od zanimanja i genetike do kulture, pa tako, primjerice, žene rade manje krivičnih dijela i automatski imaju manji rizik od nasilne smrti.

Muškarci su i viši i veći od žena, a to je loše što se tiče dugovječnosti, jer će osobe više od 183 centimetra živjeti kraće od manjih osoba, što se pokazalo kao pravilo i kod primata, pasa, insekata i riba.

Muškarci su, gotovo u pravilu, osjetljiviji na bolesti od žena već od prve godine života, a uz to ih češće pogađaju srčane bolesti jer žene više razine estrogena bolje štite podižući razinu dobrog kolesterola.

Već i sam XY kromosom osjetljiviji je na mutacije i defekte, pa tako razni problemi koji se pojave na X kromosomu kod žena može ispraviti drugi X, a muški je Y slabiji i podliježe genetskim poteškoćama koje nerijetko uzrokuju smrt.

Uz sve navedeno, muškarci obično imaju i rizičnije životne navike poput pušenja, alkoholizma i prejedanja, pa je zapravo situacija puno bolja od one kakva bi mogla biti.

Stoga, ako ciljate na dugovječnost, bilo bi dobro da ste - žena.

25.08.2013. 16:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh