« Muškarci
objavljeno prije 4 godine
UPS!

Zašto korona više napada muškarce?

Više muškaraca nego žena ima ozbiljne probleme s korona virusom i među njima je više pretilih nego mršavih

Pretili muškarci u opasnosti
Pretili muškarci u opasnosti (Arhiva)
Više o

muškarci

,

koronavirus

,

Covid-19

Među pacijentima na odjelima intenzivnog liječenja u bolnicama za liječenje korona virusa prevladavaju pretili muškarci. Stručnjaci još nisu sigurni zašto. Ono što se kao uzorak počelo pojavljivati u Kini, dobilo je potvrdu u bolnicama u Europi i u Sjedinjenim Državama.

 

- Više muškaraca nego žena ima ozbiljne probleme s korona virusom i među njima je više pretilih nego mršavih - kazao je Derek Hill, profesor medicinske radiologije na Kraljevskom koledžu u Londonu. 

Dosadašnje statistike iz britanskih odjela intenzivnog liječenja potvrđuju taj fenomen: 73 pacijenata su muškarci, a 73,4 posto ih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Usto, kod pretilih je muškaraca uočena manja vjerojatnost ozdravljenja kad zapadnu u kritično stanje. 

Oko 42,4 posto pacijenata s indeksom tjelesne težine (BMI) nižim od 30 ozdravilo je i pušteno je kući, u usporedbi s 56,4 posto onih s indeksom manjim od 25. I na odjelima intenzivne njege u francuskim bolnicama "vrlo je velik udjel pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom", rekao je intenzivist Matthieu Schmidt iz pariške bolnice  Pitie-Salpetriere. "Tri četvrtine su muškarci".

Slično je u New Yorku

- Procijenila bih da muškarci čine 80 posto pacijenata koje dovoze na intenzivnu - rekla je liječnica Hani Sbitany koja liječi oboljele od COVID-19 u bruklinskoj bolnici. 

Zašto muškarce COVID pogađa u tolikoj mjeri? Stručnjaci kažu da je prerano za zaključak. 

- Zasad je to samo zapažanje - rekao je Jean-Francois Delfraissy koji vodi znanstveno savjetodavno tijelo francuske vlade o korona virusu. 

- Još nemamo objašnjenje. Ja sam vrlo ponizan prema tom virusu. Nismo čuli za njega do prije tri i pol mjeseca i suočeni smo s puno nepoznanica - kazao je. 

Biologija i ponašanje 

Neki stručnjaci misle da nije muška ranjivost ono što čini razliku, nego ženska imunološka snaga.

- Urođeni imunitet u žena je bolji, naročito prije menopauze - rekao je Pierre Delobel, šef odjela za zarazne bolesti u sveučilišnoj bolnici u Toulouseu. 

James Gill, profesor na medicinskom fakultetu Warwick, kaže da je zasad jedna teza ona po kojoj žene imaju agresivniji imunološki sustav, odnosno veću otpornost na infekcije. 

- Druga je da se muškarci jednostavno ne brinu toliko za svoj organizam, među njima je više pretilih, konzumenata alkohola i pušača - rekao je i dodao da bi odgovor mogao biti u kombinaciji biologije i ponašanja. 

To izaziva posebnu zabrinutost u Americi gdje je 42 posto odraslih pretilo, po podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji je upozorio da je među osobama s BMI-jem većim od 40 uočen veći rizik za teži oblik COVID-19. 

- Zabrinuti smo za naše američke prijatelje. Oni će zbog pretilosti vjerojatno imati više problema - rekao je Delfraissy. 

13.04.2020. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh