« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Zašto jedemo previše hrane

Osim ako baš niste gladni kao vuk jer niste jeli tri dana, nekog pametnog opravdanja za pretrpavanje hranom nemate

Proždirete sve pred sobom? Evo razloga ...
Proždirete sve pred sobom? Evo razloga ... (Shutterstock)
Više o

hrana

,

debljina

,

višak kilograma

,

prejedanje

,

nedostatak sna

,

nedostatak vode

Kad je riječ o hrani, vjerovatno vam se barem jednom desilo da ne možete da prestanete da uživate u njoj, usljed čega dobijete neprijatan osjećaj težine u stomaku. Postoji pet mogućih razloga zašto je to tako:

1. Nedostatak sna

Nekad je teško savladati glad, pogotovo ako ste cijeli dan bili u nekoj žurbi i niste stigli normalno jesti. U tom slučaju, navečer ćete se baciti na hranu kao da niste jeli tri dana, no, postoji i cijeli niz drugih razloga prejedanja.

Recimo, nedovoljna količina sna, osim što nije dobra za naše zdravlje, tjera nas i na pojačanu konzumaciju hrane jer tijelo traži više energije. Ne čudi, stoga, da je istraživanje pokazalo da osobe koje ne spavaju dovoljno sljedećeg dana pojedu prosječno 550 kalorija više! Svaki dan tako, i najednom vas iz ogledala gleda neka druga, puno deblja osoba ...

Jedan od čestih uzroka gladi, a time i unošenja previše hrane tijekom dana je i žeđ. Naime, nju je lako zamijeniti za glad, pa se svakako treba držati savjeta o 8 čaša vode dnevno, jer osim što će vam pomoći kontrolirati glad između obroka, velika čaša vode prije obroka u pravilu uzrokuje konzumaciju 70 do 90 kalorija manje.

Ako spadate u tipove koji se intenzivno bave fizičkim aktivnostima, normalno je da unosite više kalorija što je trening intenzivniji i češći, pa ne pretjerujte, za svaki slučaj.

Dva najčešća razloga pretjeranog unosa kalorija su televizija i izlasci. Kad se uvalimo pred televizor, ruke jednostavno same krenu prema nekim grickalicama, a često se i dignemo, napravimo sendvič i jedemo gledajući. To je zapravo najgore, jer nemamo kontrolu nad količinama hrane koje unosimo - pažnja nam je usmjerena na ekran.

Izlazak s prijateljima na večeru i piće može biti koban za liniju, a ponekad ne treba biti ni večera, jer je dovoljno da u prolazu uzmete nešto iz fast fooda jer ste, eto, gladni ..

01.12.2013. 12:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh