« Život
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
MISLITE?

Zašto je najslađe - zabranjeno voće

Zanimljivo je da opsesija zabranjenim nije toliko jaka kada se zabrani i ostalima, odnosno kada je stvar zabranjena cijeloj skupini ljudi, interes za nju dramatično opada

Zabranjenog nikad dosta :)
Zabranjenog nikad dosta :) (Arhiva)
Više o

opsesija

,

zabranjeno voće

Ljudski mozak poklanja više pažnje objektima koji su mu zabranjeni, pokazala je studija kanadskih psihologa objavljena u časopisu "Cognitive, Affective and Behavioral Neuroscience".

"Nalazi istraživanja pokazuju da mozak poklanja više pažnje svakodnevnim stvarima koje su ljudima zabranjene. Naši mozgovi zabranjenim stvarima posvećuju istu pozornost kao i stvarima koje su naše vlasništvo", kazala je psihologinja sa sveučilišta Britanske Kolumbije u kanadskom Vancouveru.

To otkriće nije iznenađujuće, ali je zanimljivo da opsesija zabranjenim nije toliko jaka kada se zabrani i ostalima, odnosno kada je stvar zabranjena cijeloj skupini ljudi, interes za nju dramatično opada.

Rezultati pokazuju, objašnjavaju psiholozi, zašto primjerice dijeta kojoj se podvrgnu cijele skupine može biti efikasnija od pojedinačnih dijeta.

U studiji su skupini sudionika bili prikazane slike svakodnevnih predmeta i bilo im je rečeno da su oni ili njihovi, tuđi, zabranjeni samo njima ili cijeloj skupini. Koristeći se elektronskim snimkama mozga i testovima pamćenja, psiholozi su zaključili da su zabranjeni objekti jednako dobro prepoznati kao i vlastiti.

"Još od vremena Eve i jabuke, stručnjaci pokušavaju dokučiti ljudsku zainteresiranost za zabranjene stvari", kazao je profesor psihologije na sveučilištu Britanske KolumbijeTodd Handy, suautor istraživanja.

"Danas su to zaslađena pića, brza hrana ili ilegalne supstance. Ovo istraživanje pomaže u razumijevanju kako ljudski mozak procesuira informacije o zabranjenom i sugerira da je u opiranju snaga u masi. Pojedincu se puno teže oduprijeti", dodao je.

05.09.2016. 21:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh