« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
MLJAC

Zašto je krumpir sjajan ugljikohidrat?

Kada ga se pravilno pripremi, recimo u pećnici ili na salatu krumpir može biti jako zdrava opcija

Recimo, u pećnici... mljac!
Recimo, u pećnici... mljac! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

krumpir

,

ugljikohidrati

Ugljikohidrati su jedan od tri makronutrijenata potrebnih u prehrani da bi vaše tijelo dobivalo energiju.

Ako njih izbacite, ne samo da ćete izbaciti glavni izvor energije nego ćete imati i vrlo ograničen jelovnik. Ključ je samo da pronađete komplekse ugljikohidrate koji pašu vašem organizmu.

No, kada bi se birao najbolji ugljikohidrat koji treba jesti, to bi svakako bio krumpir. Kada ga se pravilno pripremi, recimo u pećnici ili na salatu krumpir može biti jako zdrava opcija.

Bogati su i ostalim nutrijentima - uz vlakna i kalij, krumpir je bogat i drugim nutrijentima poput C i B vitamina, mangana, magnezija, fosfora, niacina i folata.

>> Zašto je dobro jesti krumpire >>

Bogati su rezistentnim škrobom - ovaj škrob nije lako probaviti, on hrani dobre bakterije u vašem probavno traktu. Ostim toga, zbog njega ste dulje siti.

Imaju više kalija nego banane - banane su razvikane zbog količine kalija koju sadrže, ali zapravo to nije ni približnokoličini koju sadrže krumpiri. Jedan srednji krumpi sadrži 897 miligrama Kalija, što je duplo više od banane koja ima 422 miligrama.

Krumpir je prepun vlakana - među najvažnijim nutrijentima u krupmiru su svakako vlakna. I to ona topiva i netopiva, koja pomažu s probavom, snižavaju razinu šećera u krvi i kolesterola te vas čine sitima.

>> Superhrana: krumpir >>

Krumpiri su najzasitnija hrana - nijedna druga hrana nije toliko zasitna kao krumpir i to kada ga se jede samog, piše Eat this.

21.07.2021. 15:08:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.07.2021. 19:36
    mljac
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh