« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
UPS?

Zašto treba paziti na alkohol?

Oko četiri posto svih vrsta karcinoma povezano je s konzumacijom alkohola, zaključak je to tima stručnjaka koji su proučavali utjecaj alkohola na razvoj karcionoma na globalnoj razini

Lakše malo...
Lakše malo... (Arhiva)
Više o

piće

,

karcinom

,

alkohol

Alkohol se voli ili mrzi, nema srednje varijante, no zato treba biti prilično pažljiv s njim kako se ne bi našli u nebranom grožđu.

Naime, izraženo u brojkama, 741.000 slučajeva karcinoma u 2020. godini povezano je s nezdravim navikama konzumacije alkohola, objavili su autori studije.

Studiju o povezanosti alkohola i rizika oboljenja od raka proveo je tim stručnjaka na čelu s Harriet Rumgay iz međunarodne agencije za istraživanje raka u Lyonu (International Agency for Research on Cancer, IARC). Studija je objavljena u srpnju u časopisu The Lancet Oncology.

Muškarci su pogođeniji od žena i predstavljaju tri četvrtine od ukupnog broja slučajeva.

>> Alkohol može biti opasan, stvarno opasan >>

Procijenjeni udio slučajeva raka povezanih s konzumacijom alkohola osobito je visok u istočnoj Europi i istočnoj Aziji te iznosi oko šest posto, dok najnižu stopu imaju sjeverna Afrika i zapadna Azija.

Među oboljelima su uglavnom osobe koje konzumiraju veće količine alkohola. No, i umjereni konzumenti zauzimaju značajan udio, oko 14 posto; To su osobe koje piju oko 20 grama alkohola dnevno, što su otprilike dvije manje čaše vina ili pola litre piva.

"Konzumacija alkohola povezana je s velikim brojem slučajeva ozljeda i oboljenja, među kojima je i rak, i vodeći je čimbenik rizika oboljenja na globalnoj razini", navodi se u studiji.

>> Za žene je alkohol - opasan za zdravlje? >>

Alkohol oštećuje ljudski DNK i utječe na hormonalnu ravnotežu, što može doprinijeti razvoju karcinoma, upozoravaju autori studije. Najčešće vrste raka koje se dovode u vezu s konzumacijom alkohola su rak jednjaka, rak jetre i, kod žena, rak dojke. Ove vrste karcinoma uzrokovale su smrt 3.3 milijuna ljudi diljem svijeta 2020. godine.

20.07.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.07.2021. 19:08
    Otrov
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh