« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina
RAZMIŠLJANJA

Zašto izaći na izbore za EU parlament

Dosadašnja slaba izlaznost na izbore pokazala je nezaineresiranost i odbojnost prema demokratskom tijelu koje je Hrvatskoj postalo od velike važnosti.

Razmišljate li o izborima za EU parlament?
Razmišljate li o izborima za EU parlament? (Shutterstock)
Više o

izbori za EU parlament

Ove godine održavaju se najvažniji izbori za Europski parlament, izbori za najveći parlament na svijetu u sljedećih pet godina. S obzirom da je posljednjih nekoliko godina Eurozona u krizi,ovi izbori daju mogćunost promjene europske politike.

Osim toga, izborom će se oblikovati nova većina u Parlamentu iz koje će biti izabran čovjek sa najvećom izvršnom moći - predsjednik Europske komisije. Slogan „djeluj, biraj, utječi" ovaj put zaista to i znači.

Za Hrvatsku ovi izbori znače pravo građana da odaberu 11 predstavnika koji će predstavljati njihove interese. A to su interesi koji se tiču svih nas: smanjenje nezaposlenosti, razvoj gospodarstva i jačanje ljudskih prava.

Dosadašnja slaba izlaznost na izbore pokazala je nezaineresiranost i odbojnost prema demokratskom tijelu koje je Hrvatskoj postalo od velike važnosti. Iako živimo u državi sa relativno malim brojem zastupnika u parlamentu, treba imati na umu da nam upravo oni omogućavaju da čuje glas hrvatskih građana u europskoj obitelji. I zato: „djeluj, biraj, utječi!"

Organizacija i rad Parlamenta

Europski parlament jedino je neposredno izabrano tijelo EU-a i jedna od najvećih demokratskih institucija te vrste u svijetu. Ukupno 766 zastupnika u Parlamentu zastupaju 500 milijuna građana EU-a. Biraju ih birači iz 28 država članica jednom svakih pet godina.

Želite li znati kako je organiziran Parlament? Nakon što su izabrani, zastupnici se organiziraju po političkoj liniji. Formiraju klubove zastupnika da bi bolje zastupali svoja stajališta. Trenutno postoji sedam klubova zastupnika.

Rad Parlamenta uglavnom se odvija u sklopu specijaliziranih odbora koji pripremaju izvješća o kojima se potom glasuje na plenarnoj sjednici.

Poslovnik Parlamenta osigurava detaljan okvir za rad Parlamenta. S obzirom na to da zastupa sve europske građane, višejezičnost u Parlamentu postala je jedno od njegovih najvažnijih obilježja. Dokumenti Parlamenta objavljuju se na svim službenim jezicima EU-a i svaki zastupnik ima pravo govoriti na onom službenom jeziku na kojem želi. 

Čini li vam se da su Strasbourg i Bruxelles daleko od vašeg mjesta stanovanja? Budite informirani o onome što se događa u Parlamentu preko naših informativnih stranica i dokumentacijskih usluga te informacijskog ureda koji se nalazi u svakoj državi EU-a, gdje možete pronaći sve na svojem jeziku.

(http://www.europarl.europa.eu/portal/hr)

Nešto vas smeta? Onda poduzmite nešto da se vaš glas čuje. Pošaljite Parlamentu predstavku ako mislite da se u vašem mjestu stanovanja krše zakoni EU-a. Ili stupite u kontakt s Europskim ombudsmanom ako trebate posrednika. Građani EU-a također mogu započeti pan-europske inicijative te zajedno s drugim Europljanima inicirati stvaranje novih zakona.  

Piše: Dino Pavličević
08.05.2014. 14:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh